15.12.16

10 nápadů pro šťastnější prosinec

Prosinec je taková rozporuplná doba. Má se rozjímat (už jste to někdy dělali?), zklidňovat se, péct cukrovinky, zpívat a líbat (se pod jmelím), rozvíjet (taneční talent na vánočních večírcích), popíjet (svařák), bruslit a zdobit všechno, co nám přijde pod ruku.

Jenže místo toho tolik lidí šílí, shonuje a nervuje a v hlavách jim hučí a všelijak skučí a mě to mučí. Proto volám (jako ostatně každý rok, ale letos hlasitěji): "prrr, dost! stop! nadechněte se (napřed pěkně pomalu a zhluboka do plic a pak pomaloučku vydechnout, jo?!) a pojďte se v klídku podívat na 10 věcí, které se mi zdají veledůležité (i když jsou to někdy úplné maličkosti) proto, aby byl prosinec a advent šťastnější a příjemnější. A na to, co nestíháte, se prosím vás...hoďte to za hlavu jsem chtěla říct.


10 nápadů pro šťastnější prosinec

 

1. Počkejte, až se setmí (takže od 4 odpoledne máte pré) a pak vyražte na noční prohlídku ulic. Bez cíle, bez úkolů a nákupů. Je to super pocit nespěchat, jen se kochat rozzářenými světly a okýnky, za kterými je živo a teplo. Někdy je príma vyrazit na takovou "světýlkovou akci" autem, jindy pěšky, ale pokaždé (a to je zásadní pravidlo), by na konci měla čekat malá hospůdka, kde vám dají dobré silné kafe.

2. Pokud máte někde poblíž kluziště, jděte do toho. Čepicí vystelte zadní část kalhot, půjčte si brusle a nechte všechen shon mimo led. Taky se chystám dělat na náměstí piruety (možná je budu dělat víc v sedě než ve stoje, ale jsem odhodlaná si to užít). Ráda vzpomínám na to, jak jsem jako malá bruslila, až se mi hlava točila, nebylo možné mě dostat domů, a když už jsem konečně poslechla, byla jsem celá promáčená, tváře jsem měla studený jako sněhulák a mamka mi udělala šípkový čaj s medem a citronem a chleba s cibulí. Neznám nic lepšího. ;)

3. Kupte si někde na výletě tu nejroztomilejší nebo nejkrásnější vánoční dekoraci, jakou uvidíte. Já sama si každý rok jednu takovou pořídím (spíš teda tři nebo čtyři, ale zas tak moc jsem nekecala)....těžítko, ručně dělanou vánoční ozdobu, Santu v pyžamu a papučích nebo třeba svítící dřevěný domek. A když pak po roce takovou věc vyndavám z (velkééé) krabice, vzpomínám se zářícíma očima, kde a jak jsem ten který vánoční kousek ukořistila. A že je na co vzpomínat!

4. Odpusťte, prosím. Kdy jindy než teď? Možná (nejspíš ano) máte někde někoho, kdo vám ublížil, kdo vás zradil a zranil. Odpusťte mu to. Netrapte se tím už. Vaše srdce bude mít z vašeho rozhodnutí nechat staré křivdy za sebou, velkou radost - uvolní se a rozveselí. A vy s ním. Vím moc dobře, jak je to těžké, ale jakmile se člověk oprostí od zloby, kterou vůči někomu chová, zbaví se velké tíhy. Řekněte si, že je čas jít dál a udělejte to co nejdřív, nejlíp hned. Odpusťe mu. Ne bezpodmínečně tak, že byste s tím, kdo vás poškrabal na duši, chodili na kafíčka a líbali se na tvář, ale tak, že pokud ho potkáte, vaše srdce se nerozbuší záští, ale zůstane v klidu a nad věcí. I já jdu odpustit. Rozhodla jsem se pro to a jdu to udělat teď hned. Není nač čekat, není důvod, proč se dál trápit.

5. Nakupte pár hraček nebo krmení pro psy a jděte s nimi tam, kde za vaše dárky budou šťastní. Jejich radost se k vám vrátí, to je bez debat.

6. Zkuste si najít jeden den, a když to není reálné, tak aspoň jeden prodloužený večer, a čtěte si. Obracejte stránku za stránkou, mlsejte oříšky nebo želé v čokoládě a schovejte se do příběhu v knížce před vším, co "musíte".


A jestli se dá do nějaké knížky schovat jako do té nejhřejivější a nejvlídnější náruče, tak je to bájosuperoúžasnosnová kniha Můj skřítek Šalvěj od pohádkové Markét(k)y Vydrové, která ji napsala a ilustrovala způsobem, kvůli kterému ji podezřívám, že je pravá a nefalšovaná kouzelná bytost. Už její kniha Malý princ toho byla důkazem...A teď je tu skřítek Šalvěj, který rozveseluje (je to vážně moc moc legrační), lehounce hladí, občas lechtá a šimrá (rošťák jeden), až nevíte, jestli se smát nebo kýchnout, a tak si ho teď ráda beru k sobě. Pouštím mu vánoční desky, jíme spolu růžové sušenky a popíjíme ze sněhulákovských hrnků kafe s mlíkem. A ze srdce bych si přála, abyste to dělali taky tak. Jak říká Markét(k)a - "do každé domácnosti aspoň deset Šalvějů". ;)

7. Napište dopis Ježíškovi, pokud jste to ještě neudělali. A když už budete u toho psaní, tak rovnou napište i pár přání lidem, o kterých jste už dlouho neslyšeli. Překvapte je a dopřejte i sobě radost z pomyšlení, jak se vaše dávná kamarádka bude tvářit, až objeví ve schránce tajemnou červenou obálku.

8. Udělejte si do termosky něco dobrého a horkého, popadněte kostkovanou deku a tlustou šálu a vyražte na svoje oblíbené místo. Všechno teď před Vánoci vypadá jinak (nebo počkejte, až napadne sníh, to bude teprve podívaná) a není nic lepšího, než si vychutnat šálek čokolády venku, tam, kde to máme rádi.

9. Něco zrušte. Třeba nějakou povinnostní návštěvu, na kterou se vůbec netěšíte. Zrušte to a nebojte, svět se kvůli tomu nezblázní. A místo toho si udělejte večer jen pro sebe. Plácněte si na tváře masku, pusťe si konečně ten vánoční film, na který se už měsíc chystáte, připravte si nějaké dobroty a při tom můžete balit dárky. Odpočinete si a budete sami sobě vděční, že jste si neplánovaně dopřáli čas pro sebe.

10. Řekněte to. Řekněte těm, které máte rádi, že je máte rádi. Je to jako kouzlo. ;)

Najdete mě i tady: Instagram Vivi



Vivi podpis

36 komentářů:

  1. Ach Vivinko, děkuju za nádherný článek <3 Kéž by tak brali Vánoce všichni. Vůbec se mi nelíbí jejich komerční podoba, uspěchaní lidé s tvářemi staženými v křeči, ten shon, chaos, nevrlí jedinci, brrr...Posíláme s Lumpejzem vánoční pozdrav z Plzně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj slečno Blaničková, já taky děkuju. ;) No jo, vždycky tu budou křečovití a shonem a "musením" začarovaní lidé. Ale z těch my si nic neděláme...my si dál pijeme svůj punč, blbneme se svejma Lumpejzama a víme svý. Naštěstí. ;) Ať žije Plzeň! ;)

      Vymazat
  2. Vivi, tohle je ten nejvánočnější a nejkrásnější seznam nápadů, který jsem kdy měla tu čest číst. Slibuju, že splním všechny krásné položky do jedné! A moc se na to těším... a začnou rovnou hned teď :-) A Tobě, nejmilejší (a stejně jsi pohádková, to mi nikdo nevymluví) Vivi přeju přesně takové Vánoce, jaké je chceš mít. A jsem moc ráda, že Tě máme :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ó madam, to je radost, to je čest číst takhle něěěžnou a krásnou reakci na můj článek. Tak ano, nebudu ti to vymlouvat...jsem pohádková...jen mě nesmíš vidět brzy po ránu a taky když mi přijdou faktury a účty k zaplacení. To mám od pohádkový Vivi daleko, ale jinak jo, jinak jsem pohádkově v pohodě. ;) Děkuju...já jsem taky ráda...co bych si tu bez vás počala? ;)♥

      Vymazat
  3. Krasný čtvrtek Vivinko :) Víš, že mi tvůj život přijde jako pohádkový? Jestli se v něm jednou ocitnu, tak budu jen a jen koukat a nasávat! Má milá Vivi, ty nás kouzelný skřítku, ty to umíš :**Pokaždé, opravdu POKAŽDÉ, když tvůj článek přečtu, tak je mi strašně krásně <3 víc snad ani netřeba dodávat, protože tak to je. <3 Safienka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Safienko, já se hodně těšim, až se u mě ocitneš a budeš moct koukat a nasávat (koupim dobrý červený víno) ;), jak dlouho budeš chtít. A můžeme si to pak klidně i na chvíli vyměnit jako v tý pohádce "O štěstí a kráse": www.csfd.cz/film/116206-o-stesti-a-krase Ta je totiž tak skvělá a pravdivá.
      Jsem fakt opravdově šťastná za každé to "pokaždé", které se ti tady u mě přihodí. Děkuju...♥

      Vymazat
  4. Krásný, motivační článek. :) Souhlasím, že je tohle doba odpouštění, nevím proč, ale v období Vánoc je podle mě nejvíc emotivní, všechno by se mělo prožívat na 110%, protože je to ukončení roku, který už bude jen vzpomínkou... :) Skvěle napsané!

    Nikola Mills

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Nikol, děkuju, to jsem moc ráda. ♥ Jak říká song Andyho Williamse a taky jedna moje vánoční ozdoba: "It´s the most wonderful time of the year"...a to se prostě musí využít - na veselení se i na věci vážnější. Odpuštění je osvobození se a svoboda je radost. A tu si zkrátka musíme dopřát. ;-)

      Vymazat
  5. Ahoj Vivi!
    MÁM TĚ RÁDA! ♥♥♥ :-)

    Jsou to nádherné nápady. Úplně se tu tetelím slastí. S jedním bodem (nechám si ho pro sebe) to u mě bude velmi těžké a nevím, zda to dokážu, ale ono se počítá i ta snaha, že jo? ;-)

    Aaaaaah! Do Santy v pyžamu jsem se bezhlavě zamilovala! Jednoho doma máme také a už jsem říkala, že mu budeme muset sehnat kolegu, aby nebyl tak sám. :-) Asi zavítám do Jysku, tam je také mívají a moc krásné, ale toho v pyžamu asi nenajdu. :-)
    Tak se budu chodit kochat sem! ♥♥

    Knížka je velmi kouzelná a hrníček sněhulák je boží! :-)
    Já mám na toto období dva hrnky, na jednom je paní Klausová a druhý je na způsob tvého sněhuláka, akorát, že je to opička. :-DDD A už se těším, jak si v nich budu vařit ty mňamózní čokoládky! :-)

    No a abych nebyla v tom shonu i já, tak už si dárky začínám nakupovat v srpnu (pšt, už se mi stalo, že jsem nějaký měla i v červnu!!! :-PPPP). A v prosinci už objevuji jen samé maličké poklady. :-)
    Ale hlavně se už jen kochám, rozhlížím, vstřebávám, zpívám a snažím se co nejvíce otevřít srdce, protože já Vánoce ABSOLUTNĚ MILUJIIIIIIIIIIIIIIII! ♥♥♥

    Vivi, měj se překrásně a ahoooooooooooooooooooooj! ♥♥♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárinko, ty jsi mě úplně rozdojímala. Jsem v rozpacích, že jsi tak kouzelně využila bod číslo deset a že jsem se do něj připletla. ;) Víš, že to mám stejně...♥

      Santa v pyžamu je Američan (s letním sídlem v Británii) a je z Lanatury. Ovšem miluje a rád poznává naši krajinu a zdejší lidi, takže s tím Tvým Santou se rád seznámí. Vždyť jsou málem bratři. ;)

      Pozdravuj svůj opičí hrnek a dál se kochej a rozhlížej. To je vlastně na tomhle období to nejlepší. Ještě se dneska sejdeme v mejlový poště. :-* ♥ Papa

      Vymazat
  6. Milá Vivi,

    ten seznam je dokonalý! Bohužel mě opět dostal zánět průdušek, takže to vidím zatím na čajíčkování/kafíčkování, sušenky (ty růžové vypadají skvěle) a film nebo tu knížku.:-) A až budu fit, tak si s radostí vychutnám zbytek.:-) A to nakupování - počítej se mnou, nabrousíme lokty a hurá na to! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Ali, ten zánět průdušek mě moc mrzí, ale když vidím, jaký máš plány na kurýrování, tak je mi jasný, že budeš brzy fit. A jak říkám, lepší marodit teď (když už to teda musí bejt), než za 8 dní...v tý době už budeš jako rybka a doženeš všechno...a ještě si dopřeješ něco navrch. ;) Opatruj svoje loktíky jako oko v hlavě, protože tě beru za slovo. Tak ať máš na ten šoping řádně nabroušeno. ;)

      Vymazat
  7. Odpovědi
    1. You're my sweetie ;), thank you very very. ;)

      Vymazat
  8. takéto články by som mohla čítať od rána do večera! na prechádzky by som veľmi rada chodila, ale bohužiaľ prídem domov a musím si sadnúť nad knihy, takže na podobné veci snáď ostane čas cez prázdniny :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky bych to mohla číst pořád dokola :)

      Vymazat
    2. Anonymní18:12

      Absolútny súhlas. :) Ja som vždy nadšená nielen z článkov, ale aj z komentárov pod nimi. Je tu taká pohoda s naozaj veľmi milými ľuďmi. Prajem Ti Vivinko a všetkým dobrým ľuďom nádherné Vianoce. Vlastne možno že prajem predčasne lebo do Vianoc nám tu určite ešte pripravíš plno článkov. ;D
      T. Ajka

      Vymazat
    3. Pořád dokola? Jů, tak to já se s váma v tom kole ráda zatočim. Děkuju, jste moc milý a Ajko, jasná věc, ještě se tu do Vánoce párkrát sejdeme. ;)

      Vymazat
  9. Ahoj Vivi, všechny tvoje články jsou jako pohlezní a moc ti za ně děkuji. Vždycky když mám čas se zastavit a odpočinout si, podívám se, jestli náhodou nějaký nový článek vyšel, uvařím si lipový čaj, zachumlám se do deky a čtu jak jen nejpomaleji to jde, aby mi to dlouho vydželo. Přeji Ti krásný prosinec a těším se na příště! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je tak krásný...děkuju děkuju moc. ♥

      Vymazat
  10. Ahoj Vivi, krásný článek, úplně na mě dýchl konečně nějakou Vánoční atmosféru :) Díky

    OdpovědětVymazat
  11. Anonymní21:53

    Ahoj Vivi,krásný článek. Posledně jsem si koupila od paní Vydrové namalovaného prince a v rodině se o ní taháme. :-) Skřítka pořídím do zbírky. :-) Jinak nebýt tebe, letos si ani nevzpomenu že jsou vánoce. U tebe, ale načerpávám vánoční náladu, která jinde chybí. Děkuji za to a za tento článek. Bod č. 4 je hodně na přemýšlení, neboť mám takových lidí víc.
    Pavla S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani se nedivím, Pavli. Malý princ i Šalvěj jsou velké knižní poklady, o ty se vyplatí se tahat (a to tahání vyhrát). ;) S bodem čtyři držím pěsti. :-*

      Vymazat
  12. Krásné počtení jako vždy:) Vánoční atmosféru si užívám a zvláště když nasněží, tak podnikám přesně takové procházky po tmě:)
    Sim in the Bubblegum
    VÁNOČNÍ GIVEAWAY

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Sim, u nás zrovna sněží jako blázen, tak jdu s baterkou ven. ;)

      Vymazat
  13. Měla bys vydat kuchařku na dobrou náladu. :)
    PS. Na blog jsem zveřejnila článek ohledně náušnic od Tebe a Eppi. ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) Tak jo, je to výborný nápad. A až ji vydám, dostaneš první výtisk a hned mi z ní něco uvaříš. ;-)
      PS: tak to se moc těším a letím se k tobě podívat. ♥

      Vymazat
  14. Milá Vivinko, speciálně čarující báječné nápady a krásné úžasnosti ! :) Seznam je báječný a je mi velikou ctí, že v něm figuruje jeden malinký šalvějovitý prťaveček :) je mu tady v té báječné krásné společnosti moooooc dobře :) a tak ze srdce děkuji za sebe i za něj :) <3...a jinak, Váš krásný seznam mi v mnohém ladí s vnitřními záměry a pocity a různými štěsťotvornými procesy a když jsem přečetla bod dva, musela jsem se rozusmívat, protože právě letos o tomhle já ustavičně sním :). Díky za mile rozzářený předvánoční čas :) <3 Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Malinký šalvějovitý prťaveček zaujímá v mém seznamu první místo a málem už by tam nikoho nepustil (ne proto, že by byl tak rozpínavý a samolibý, to ne, to on vůbec, ale je prostě tak výjimečný a kouzelný pucifous, že je těžké mu konkurovat). Ale nakonec jsem ho tak dopředu nedala. Vložila jsem ho do bezpečného pelíšku dalších důležitostí a ty ho teď hřejí stejně jako barevné pastelky. ;) PS: tak teda...pojďme bruslit spolu...♥

      Vymazat
  15. Vivinko, kdyby tak kazdy bral Vanoce jako ty. Ooo to by byl nadherny advent, ale vis co, ja uz se par let za nicim nehonim. Co stihnu to stihnu a kdyz nemam darek pro sve blizke, tak jim jednoduse venuji svuj cas, ktery je to nejcennejsi, co muze clovek dat. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Verunko, máš to perfektně vymyšlený a srovnaný. S tebou je radost trávit advent a Vánoce. :-*

      Vymazat
  16. Dobrý den, líbí se nám Váš blog. Rádi bychom nabídli spolupráci s naším brandem Tiskařík.cz. Pokud máte zájem, prosím ozvěte se na pokorny.p@sonus.cz. Děkujeme.

    OdpovědětVymazat
  17. I found this post very interesting and informative. Thank you for sharing your special thoughts with us. I definitely share this with my peeps.

    OdpovědětVymazat
  18. Embrace the spirit of the season with these 10 ideas for a happier December. From cozy nights in to festive outings, make the most of this magical time. And remember, prioritize your well-being with support from a Professional Telehealth Company in USA .

    OdpovědětVymazat