1.12.16

Předvánoční triky Pařížanek aneb jak se ve Francii chystají na Vánoce

To si tak jednoho dne pomyslíte, že by bylo vážně romantiš bloudit pařížskými zimními ulicemi, kochat se sněhem a rozzářenými vánočními světly na Champs Elysées, ochutnávat na adventních trzích tu kořeněný svařák, tu zakousnout la bûche a francouzské perníčky nebo se u vchodu do některé z malých kaváren zaposlouchat do šansonů a nechat se tak svést aspoň ke krátkému posezení. 

Právě jsem se z jedné takové cesty vrátila a můžu vás uklidnit, že...bloudění pařížskými uličkami je romantické jen do chvíle, než se vám na patách udělají rekordní puchýře a netoužíte po ničem jiném než znát správný směr, sníh na Champs Elysées je úchvatný do té chvíle, než zjistíte, že je umělý a o doopravdickém svařáku a tak luxusních perníčkách jaké máme my, si můžete nechat jen zdát. Ovšem ty kavárničky...teplo, hudba, voňavá kapučína a roztomilé švitoření všech přítomných, to tam funguje na jedničku. 

A tak jsem pár kaváren navštívila spolu s několika svými oblíbenými Pařížankami a trochu jsem zasondovala, jaké jsou jejich triky a malá tajemství na zvládnutí předvánočního shonu.


1. Místo "musím" říkej "chci"

Předvánoční úklid...ajaj. Zatímco já už měsíc přemýšlím, kdy vyperu v celém bytě závěsy, kdy vyčistím potahy na gaučích nebo vyklidím skříň v chodbě, Pařížanky si s tímhle hlavu nelámou, protože mají svůj malý a úplně jednoduchý trik, kterým samy sebe dokážou pěkně obelstít. Skoro vůbec nepoužívají slovo "musím". Automaticky ho nahrazují čtyřpísmenkovým slovním kouzlem "chci" (a to nejen co se úklidu týče). Takže žádné: "ještě musím uklidit a musím nakoupit a taky musím uspořádat vánoční večírek a zabalit tunu dárků...to je hrůza, jak to všechno stihnu?". Místo toho to zní od nich nějak takhle: "ještě chci uklidit, taky chci nakoupit dobroty a ráda bych uspořádala vánoční večírek a ten chci spojit se zábavným balením dárků". 

Když se chce, tak to jde. A když to jde, tak se chce. No a když se náhodou fakt nechce? Tak se to prostě neudělá, protože se to co? Nezblázní, jemně řečeno. Koneckonců - v bílé uklízecí zástěrce nemusíte nutně makat jako šroub, ale můžete si klidně jen tak sednout a vychutnat si čaj; blonďatá Alenka z Divuříše o tom ví svoje.

2. Nevzdávej se

Mně se to na nich líbí, na těch francouzských holkách. Že se jen tak nevzdávají. Nevzdávají se ničeho a už vůbec ne šatů. Takže když nastane podzim a zima a u nás vidíte skoro všude jen kalhoty a džíny a kalhoty a džíny, tak Pařížanky se prohání ulicemi dál v šatech. Jednoduše jen vymění šifón a hedvábí za něco teplejšího. Za vlněné a úpletové šaty, které hřejí a zároveň vypadají za všech okolností šik. A tak jim to při zařizování všech možných adventních úkonů sluší. A komu to sluší, ten je víc v pohodě. A kdo je víc v pohodě, ten toho taky víc zvládne. Ano, tušíte správně - tohle je zas jedna z mnoha mých bláznivých teorií (které ale v praxi vážně fungují). ;)

3. Domácí vánoční cukroví...z Tesca

Pařížanky, alespoň ty "moje", neustále mluví o pečení vánočního cukroví. Štěbetají o tom, který hokynář má ty nejlepší ořechy, kde se dá sehnat nejsladší bourbonská vanilka, jaké (ne)tradiční přísady přidat do vánoční rolády a že sušené brusinky jsou tabu (je třeba sehnat čerstvé). A vy si říkáte, jak jsou úžasné, že určitě zvládnou zadní levačkou upéct všech tradičních 13 druhů cukroví a (tajně) chcete být jako ony, i když víte, že nejspíš uděláte maximálně ovesné sušenky. Jenže jakmile mé pařížské kamarádky ty svoje kulinářské tipy dopovídají, zaplatí své 4 decky červeného a 2 kávy, vydají se přímou čarou do Le Bon Marché, odkud si ve velké oranžové tašce odnáší tolik vánočního cukroví, kolik jen jejich prostřený štědrovečerní stůl unese. Takže pohoda; za mě letos taky bude péct zas moje mamka a Tesco.


4. Všechny dárky v jedné kabelce

O Francouzích se říká, že nakupují vánoční dárky až pozdě večer na Štědrý den, pak je chvatně zabalí, do jedné v noci hodují a tancují, pak to, co chvatně zabalili, ještě chvatněji rozbalí a jdou spát. Možná je to pravda, možná je to fáma; každopádně Pařížanky, co s nima sedávám u jednoho stolu, to mají úplně jinak. Zeptáte se jich, jestli už mají nějaké dárky, ony přimhouří oko tak jako slavný Columbo, rozhlédnou se (ne)nápadně nalevo/napravo a s potutelným úsměvem vezmou do ruky svou malinkou kabelku, ze které vyndají: dárkově zabalenou čokoládu, parfém, tlustý pánský svetr, cédéčka, knížku, bublifuk a ještě balíček kosmetiky. Ano, tohle všechno ukrývá jejich malá stylová kabelka Santoro London. Nevím, jestli mě víc fascinuje to, že už teď mají nakoupené všechny dárky nebo to, co všechno dokážou vtěsnat do svých mrňavých kabelek.  

5. Tajný vánoční luxus

Netuším, jestli je to tajný zvyk všech Pařížanek nebo je jen náhoda, že to tak dělají ty, které znám, ale jedno je jisté - předvánoční čas si dokážou okořenit něčím móc fajnovým. Ideálně saténovým nebo krajkovým. Prostě si čas naplánujou tak, že se některé adventní odpoledne vydají do svého oblíbeného obchodu a tam si vyberou "prádlo pro letošní Vánoce". Něco nového, něco výjimečného, něco k nakousnutí. A asi ani nemusím dodávat, že si celý ten slavnostní nákup dovedou patřičně vychutnat. Jejich zvyk jsem se bez váhání rozhodla převzít, na to mě užije. A i když už jsem "saténové nákupy" letos v Paříži nestihla, nejspíš si nějaké parádní luxusní negližé dopřeju online, pěkně z domácího pohodlíčka.

6. Nekritizovat (se)

K tomu prádlovému adventnímu zvyku tu mám ještě takový jeden postřeh. Ještě nikdy jsem od Francouzek neslyšela, že by se nějak kritizovaly, že by snižovaly to, jak vypadají (ani když si před zrcadlem v obchodě zkouší prádlo). Zdá se, že jsou se sebou úplně spokojené, ačkoliv (nebudem si lhát) nejsou zrovna prvoplánové krasavice. Svoje nedokonalosti umí nosit. Přirozeně. Ladně. Se vším všudy.

Naopak tady v Čechách snad všechny moje kamarádky řeší, že mají něco moc malé, něco zase moc velké, moc tlusté nebo moc tenké a já jsem na to opravdu krutopřísně alergická. Při takových řečech mi v hlavě okamžitě naskočí tři opičky (odjakživa jsou tři, ani nevím proč) ;), začnou hrát na činely a tancovat lambádu - tak si krátím čas vždycky, když někdo říká nesmysly. A pak jim povídám - "spočítej si ruce, nohy, prstíčky...souhlasí to? Pak máš všechno, co mít máš a je to v pořádku." Vždyť my jsme všechny tak hezký (pokud se usmíváme), a přesto pořád hledáme chyby. Dost už! Kupme si krásný prádlo a pěknou rtěnku, pochvalme se, odměňme se a užívejme si, že jsme zdravý a na světě. S nadsázkou řečeno - chce to zkrátka trošku se uvolnit a (pomyslně) pověsit na vánoční stromek barevný balónky místo tvrdých slámových ozdob.


A užijme si advent a Vánoce. V Čechách (a samozřejmě i na Slovensku, že?) jsou Vánoce stejně úplně nejnejkrásnější. Tady. Tady je to pravý místo k bloudění zimními ulicemi, kochání se rozzářenými vánočními světly, ochutnávání svařáku a perníčků na trzích, posedávání v malých kavárnách a těšení se. Tady...je doma. A tak jsem se letos rozhodla zasadit pařížské adventní triky do rodné půdy a užít si advent úplně na maximální otáčky. Pojďte do toho se mnou! ;)

Najdete mě i tady: Instagram Vivi




Vivi podpis

29 komentářů:

  1. Říkat místo "musím" spíš "chci" je super věc! Mysl je úžasně ovlivnitelná - pár správně volených slov, nějaká ta vizualizace a hlavně "netlačit na pilu". A je to :-) To se to pak žije :-)) Fakt nemusí být všechno tiptop :-) Já zítra jedu s dcerou za našima na naše obligátní vánoční pečení. Kupovat cukroví? Když mě (snad kromě toho od tchýně) žádné nikdy nechutnalo tak jako to naše :-) A tak proč si dělat z pečení hlavu, proč to nepojmout jako super rodinnou party?? Pravda, u nás se to pojí i s oslavami narozenin mé 1O leté dcery :-))) A já si vůbec letos advent a Vánoce chci užít! Řádně do hloubky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ták ták, přesně - užít si Předvánoce a Vánoce pořádně do hloubky...ty máš zkrátka "umění žít" v malíčku, to se pozná. ;)

      Vymazat
  2. A tak si tak říkám, jestli mám vůbec dneska v osudu, abych ti napsala komentář...už ho píši asi po páté...děti, pes, kočka, kafe, internet...ale jo, jsem tu a čumím jak umím :o) s kávou v ruce naštěstí a cheesecakem vedle sebe...hrají mi vánoční koledy a já si to užívám. V lednici se chladí těsto na perníčky a jak jsem tak natěšená, tak u tebe objevím nový článek (jsi úžasná;-) Takový skvělý předvánoční výlet jsi měla....úplně tě tam vidím...i takhle z židle (jéééé, dítě..tak to bude po šesté), jak se tam procházíš, puchýř nepuchýř a nasáváš tu atmosféru :)Pařížanky a jejich šarm obdivuji už hodně dlouho...jsou úžasné, fascinuje mě, jak dokáží využít i zamaskovat vše a ....sakra, pošta :D....udělat z jednoduchého něco výjimečného! úplně jsem ztratila niť...ale tak....Krásné Vánoce Vivi :*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co já bych si (tu) bez tebe počala!?! ;) Vždycky tady tomu dodáš takovej správnej šmrnc. ♥

      Vymazat
  3. Anonymní10:36

    Me zase nejdou vkladat komentare Vivinko! Ted zkousim v chromu tak snad se zadari. Dnes jsem si rikala, ze by mohl vyjit clanecek, kdyz je ctvrtek a je to tu:))). V Parizi jsem byla jednou a do dnes na to vzpominam a obcas si poustim takovy ten hraci kolotoc, ktery mi tam tehdejsi pritel koupil. Krasny clanek, pobavila jsem se i zasnila. Mohla bych si prat Vanocni cestu do Parize od jeziska,co myslis?:)))
    M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Chromu se zadařilo. ;)
      Jasně, na nic už nečekej, bez meškání vezmi papír a tužku, napiš na něj velkými písmeny "Cesta do Paříže" a dej to rychle za okno...Ježíšek už si s tím poradí. ;)

      Vymazat
  4. Pekný článok Vivi.

    OdpovědětVymazat
  5. Jdu do toho! Usmívat se na každého a přijímat jejich úsměvy zpět (a kdyby něco - lambádové opičky to jistí - možná jim pustím vánoční x-mas od Johnna Lennona :)). Uklízet jen trošku, péct jen pro radost a brouzdat městem s punčem v ruce - jó to je moje. Už jen pečlivě objevit nějaký ten saténový kousek :) Díky Vivi za Tvou úžasnou inspiraci (jako vždycky!) a za to, že díky Tobě je tu tolik milých a pozitivních lidí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Luci, s Lennonem uděláš opičkám na sto procent radost (taky jim ho někdy pouštim) ;). A mně jsi zase udělala radost tím, že jsi vzala pařížské rady vážně ;) a taky tím, že se mezi těma milýma a pozitivníma lidma nikdy neztratíš. ♥

      Vymazat
  6. Ahoj Vivi! ♥
    Chtěla jsem začít s něčím jiným, ale když jsem si dočetla poslední věty tvého nádherného povídání, musím začít tím. PŘESNĚ TAK!!!!! Tady jsme doma! ♥♥ Moc ti za ta slova děkuji! ♥♥ Svět je krásný, souhlasím, ale třeba naší zemičku maličkou zdaleka nemám prochozenou a tak se taky nikam jinam nehrnu. ♥♥♥

    Jak se píše o Vánocích, slova hltám a stejnou rychlostí je vstřebávám! ♥♥
    A moc se mi líbí, že se Pařížanky neřeší. Tak to bych zavedla všude. A ty také reaguješ nádherně (ruce, nohy, prstíčky ♥♥♥ - ty jsi poklad!♥♥♥).

    Mě ze všeho nejvíce zaujal buldoček na nádherném křesle u stromečku! Tak toho já chci! ♥♥♥ :-)
    A ta kabelka je také nádherná! :-)

    Vivinko moje milovaná, zase jsi mě potěšila na 1000%! ♥ Děkuji! ♥

    A víš co je zvláštní? Dnes si čtu tento tvůj článek o Pařížanek a před chvilkou mi napsala mail kamarádka, která žije v Paříži!!!! Zajímavé, že jo? :-)
    Kamarádka sonduje, co bych si tak přála ryze pařížského! No jo, jenže já nevím. :-) A tak jsem jí napsala, že by se mi tuze líbil ryze pařížský vánoční pohled. :-D

    Vivi, měj se krásně a ahooooooooooooooooooooooj! ♥♥♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Ti, milá Šárko, to je pastva pro duši ty tvoje vzkazy. ♥ A co se týče Tvojí kamarádky žijící v Paříži, která se Tě tak pěkně ptá, co by sis přála ryze pařížského, byla bych opravdu ráda, kdybys nás seznámila, protože já jí dám dlouhatánskej seznam i za Tebe. ;-) Ryze pařížský vánoční pohled je super, ale připiš malinový lesk od Diora, taky plnou krabici makronek Ladurée, novou vánoční edici svíček Diptyque...no, bude toho ještě hodně, co chci Tvojí kamarádce říct. :-D
      Měj se krásně a pozdravuj Kennyho. :-*

      Vymazat
    2. Vivi,
      pěkně se zabal do teplé peřiny, až hezky pod nos a pelíšek neopouštěj. Hodně pij a odpočívej, ať jsi brzy fit. :-)

      Hahahahaha! Ty jsi mě tak pobavila! :-DDDD Asi tě vážně s kamarádkou seznámím! :-DDDD
      Mě když se zeptala, tak jsem byla tak zaskočená, že jsem vůbec nevěděla, co napsat. Příště prvně napíšu tobě, ty mi skvěle poradíš a pak napíšu jí! ;-) SLIBUJI! A pak se spolu o ty dary rozdělíme! ♥♥♥
      Vivinko, měj se moc krásně, bašti vitamíny a ahoooooooooooooooj! ♥♥♥

      Vymazat
  7. Vianoce milujem a od kedy som si povedala, že si nenechám stresmi kvôli škole kaziť sviatky je to ešte krajšie. A keď ma začalo baviť aj pečenie a upratovanie, od vtedy je to dokonalosť. :) Vďaka za inšpiráciu aj za dávku pozitívnych myšlienok. A teraz si idem dať punč :)

    OdpovědětVymazat
  8. Anonymní13:46

    Krasne psani, diky, diky, diky. Krasny adventni cas.
    Bohunka

    OdpovědětVymazat
  9. Anonymní14:24

    Neskutočne si ma nabila pozitívnou energiou. Konečne sa začínam na Vianoce naozaj tešiť, takže ďakujem veľmi pekne.*-) Chceš niečo počuť? To nové vianočné negližé si kupim! K tomu nový parfuš a piecť budem len dva druhy namiesto obvyklých desiatich. Namiesto toho pôjdem na punč!!!!!****-) vďaka Vivi

    OdpovědětVymazat
  10. Skvělé. Zrovna jsem o něčem podobném psala na FB, tak jsem jim tam pak dala ještě tento článek. :-)

    OdpovědětVymazat
  11. vianočný Paríž si opísala tak prekrásne, že sa mi hneď zachcelo začať baliť kufor :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  12. Milá Vivi,

    děkuji za krásný a opět pozitivní článek.:-) Myslím, že si zítra pustím koledy a budu žehlit, protože se mi i docela chce.:-D Ale dnes jsem lenoch, takže si dám kafe a budu pokračovat v nic nedělání.:-)

    OdpovědětVymazat
  13. Vivi,Ty nikdy nezklameš.Krásný advent :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Děkuju vám za všechny báječný, roztomilý a veselý komentáře. Jsem pořádně nastydlá, takže si je čtu z postele a můžu říct, že zabírají líp než Paralen. ;)
    Ať máte ty nejhezčí adventní dny pod sluncem (teda pod sněhem...).
    Vaše Vivi

    OdpovědětVymazat
  15. Anonymní18:41

    Moc zdravím Vivinku!
    1. komentář jsem napsala k minulému článku, takže jsem tady trochu jako "nováček". Nicméně opět musím poděkovat za velmi inspirativní, pozitivní a nádherný blog. Na každý nový příspěvek se vždy těším a ve volném čase pročítám archivní články. Letos budou u nás česko-francouzské vánoce. Nebo lépe řečeno české s francouzskými prvky. Například plánuji vánoční polínko buche de noël zařadit na štědrovečerní stůl, kapr již byl nahrazen před mnoha lety drůbežím řízkem, takže letos ho vyměním také za nějakou francouzskou specialitu. Moc se těším! Ale nebojte, o řízek s bramborovým salátem ochuzeni nebudeme, jelikož 25.12. navštívíme příbuzenstvo.
    Adventní čas vychutnávám ve společnosti jablečného punče, červeného vína, horké čokolády a dnešní ráno jsem začala s "profiterolkami". To bylo pochutnání... a čas plyne, ale nějak si ho nevšímám :-D Když jsem dorazila do práce, poblahopřála jsem kolegyni k zítřejším narozeninám, předala jsem jí zabalený dáreček a ona mě na oplátku překvapila krémovým dortíkem s malinami. No báseň! A takhle se snažím, aby vypadal každý den - pozitivní, optimistický, radostný a s úsměvem. A předávám dál našim klientům a zákazníkům.
    Všechny Tvoje triky a rady, Vivi, jsou skvělé, ale je potřeba asi nejvíc zdůraznit bod 6, protože toto vidím a slyším téměř denně.
    A teď už mi nezbývá nic jiného, než popřát Tobě a ostatním čtenářkám krásný nejen dnešní skoro večer, ale i další adventní dny. Ať se máte všichni (všechny) moc pohodově.

    Simona

    OdpovědětVymazat
  16. Někdy je potřeba nahlédnout na jiný kraj, aby nám ukázali, že to jde i jinak, líp. ♥ Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  17. might imagine whilst analyzing authentic bodybuilding magazines full of nonsense classified ads. in case you fall victim to their affect all of your attempts will prove to be fruitless or getting very bad and slow consequences.
    http://www.strongtesterone.com/max-test-xtreme/

    OdpovědětVymazat
  18. Ou jee Vivi, ty francouzky maji proste neco do sebe. Clanek mi nabyl pozitivni energii a muzu rict, ze letos se na Vanoce tesim snad vic nez kdykoliv pred tim, pokud je to teda jeste mozne. Jednu vec ale udelam, urcite si koupim nejake pekne pradlo nebo pyzamo. ;)
    A letos se pustim i trochu do cukrovi, ale nic se nema prehanet.
    Pekne se vylez, at jsi brzy fit a tesim se na dalsi clanek. ;)

    OdpovědětVymazat
  19. To je tak nádherně napsáno, úplně se mi vytvořil na rtech úsměv a nechce zmizet :-)) ♥ LKrásný adventní čas přeji! ;-)

    OdpovědětVymazat
  20. Vivinkoooo, vánoční čas mě zavál na pracovní cesty (ale neboj, jedna byla tuze příjemná), takže se ke článku dostávám až teď. Líbí se mi, jak si umíš Vánoce (a nejen ty) užít! Naprosto s tebou souhlasím, že záclony a potahy počkají, stejně jako ta špinavá okna (zbaběle se přiznám, že když se náhodou doma ocitnu za světla, otočím žaluzie na druhou stranu :D ) a že je mnohem důležitější dát si na náměstí punč! Užívej si adventní čas a velkou pusu, Blanche

    OdpovědětVymazat
  21. Milá Vivi, už jsem psala, ale příspěvek se ztratil... tak už jen stručně, kouzelný článek, díky za něj ♥♥♥
    Krásnou adventní neděli
    Lenka

    OdpovědětVymazat
  22. We offer a wide range of dermal filler supplier. All our fillers are 100% unique and authentic and made from a high-quality manufacturing process.

    OdpovědětVymazat
  23. course, tourists who want to drink good caffeine on vacation. Give a discount for those that bear their own mug! Sustainability isn't only good for the earth but it also sells. shrink labels manufacturers

    OdpovědětVymazat