4.6.24

Jak bydlím aneb holčičí věci všude kam se podíváš

Takže jakže začít? Rozhodně laclákama, šátkem ve vlasech, Amy Winehouse ve sluchátkách a péřovou prachovkou. Dneska je totiž uklízecí odpoledne. A tak mě napadlo, že byste mi mohli dělat při tom gruntování společnost, a že bych vás mohla vzít aspoň na chvilku k nám domů.

Jedna kamarádka o mně prohlásila, že jsem minimalista. A myslela to vážně, blázen jeden. :) Ale ono tak trooošku asi i jo. Považte - máme (zatím) málo nábytku. A vládne u mě doma hlavně bílá. Protože kdyby bílá bílou byla, každýmu by se zalíbila. Bílou mam ráda hlavně proto, že když tvoří základ všeho, můžu si tam pak o to víc barevně blbnout. Máme všude bílý zdi a na nich starý grafiky s tyrkysovými rámy, Bardotku v růžovým pleteným svetru (k vidění tady) i obrazy namalovaný od našeho kamaráda z Krumlova. Bílý gauč, ale na něm vyšívaný polštářky dotáhnutý ze všech možných koutů světa. A tak podobně bych mohla pokračovat...

A v tom bílým "minimalismu" a jednoduchých parketách na podlaze mě baví dělat "hromádky". Aspoň tak s oblibou říkám mým "věcičkám po-hromadě". Tak třeba jednu hromádku mám na zrcadle - až už člověk v zrcadle není vidět. Hromádku mám taky na toaletním stolku (tam je teda pořádně těžká) a nad komodou na zdi - tam je plno hromádkujících obrázků. A na talířku u vchodových dveří. A tak dále, a tak dále. 

Dělá mi to takovou radost, že ani nevíte. A pěkně si tím brojím proti šedi a nudě. A jako vždy - přikládám fotky jako důkaz (než se koncem června odstěhujeme). 


Nevím, kdo to kdy vymyslel (asi pan Levi Strauss), ale lacláky se šátkem ve vlasech je ten nejvíc nejpohodlnější úbor na světě. A s rtěnkou (Hermés, odstín 78 Rose Velours) mi jde všechno líp (i to utírání prachu). ;)

Při úklidu (a psaní článků) "voda z vodovoda" a večer Chardonnay (to neublíží, to leští) - z týhle retro nahatý skleničky chutná všechno trošku líp - jakože fakticky a nekecam. 

Bílý ponožky s Růžovým panterem jsou mi tím nejspolehlivějším ukazatelem, jestli jsem podlahu vytřela dostatečně. 
Ale vás u nás doma nenechám chodit v ponožkách (i kdyby to měly být taky ty růžovopanterácký), ale vplujete do mých nejoblíbenějších sametových pantoflí s vyšívaným lvem (a že je to lev všech salónů, to jistě nemusím zdůrazňovat). Jsou z tý nej francouzský parfumérie - Fragonardu, na který jsem už pěkných pár let závislá (a neléčím se - naštěstí). 

Měla jsem už i černý a šedý období, ale uznejte, že to jsem nebyla vůbec já. To období trvalo asi 6 dní, přičemž ten 6. den ráno jsem s úlevou hodila basic trička do koše, nadechla se a pochopila, že já se nemůžu nudit. Nikdy a v oblíkání už vůbec ne. Šaty s Fridou, šaty s plavčíky, šaty s dračím ovocem, svetry s ptáčky nebo třešnový? Jo, ano, prosím!
 
Napřed tam byl jen jeden obrázek. Pak druhý. Třetí. Pak samolepky se Šmoulama z mýho dětství, který jsem našla v krabici na půdě. Pak pohled Louise Armstronga, jak baští špagety, retro koloušek (předloha jednoho z mých tetování), pak Keanu Reeves, pak lampiónek ke Dni draka od Gabči, pak růže z pouti od Jirulky a jednoho dne jsem se tam už přestala vidět...a víte, že mi to vůbec neva? Ale vy mě tam stejně najdete, se vsadím. Zkrátka, moje zrcadlo jako z pouti budu při stěhování opouštět nerada. Ale tak - já si vytvořím jinde jiný. ;)

Talířky a na nich NEZBYTNOSTI, to je moje. Tohle všechno jsou moje velice a převelice oblíbený drobnosti, který mi vždycky zkrášlí a rozveselí den. Ale fakt asi nejsem minimalista, měla bych to já i moje kamarádka Anička konečně uznat. :)

Růžový sametový dráček z 80. nebo 90. let z dokonale bláznivě potřeštěnýho vintage obchodu Kuzmarkt


A tohle je moje "papírenská hromádka" nad bílou komodou, kam si washi páskami lepím co mě napadne anebo co by mě ani ve snu nenapadlo. 

Tohle je v pražským bytě, odkud se ale za chvilku stěhujeme, původní a moje oblíbený místo. Nečekejte ale, že u něj rozjímám, medituju nebo zpytuju svědomí, na to mě neužije. Spíš utírám prach z paní madony, který říkám "mamko" a čtu si (z gauče, co je vedle) knížky o módě. 

Teda, povím vám, to uklízení dá jednomu zabrat. Odměna je jasná - knížka, kafe a vám poděkování za to, že jste se se mnou do úklidu mých hromádek pustili. Jste odvážní. ;) Mějte se krásně, bílo-barevně. 

Vivi podpis

20 komentářů:

  1. Ty pantofle se lvem jsou boží! A to zrcadlo WOOW, kdybych neměla jen malé stolní, tak si něco takového chci udělat taky, možná jednou až bude prostor na nástěnné :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucy, jasná věc, jednou si pořídíš největší nástěnný zrcadlo a pořádně ho vytuníš. Je to radost. ;)

      Vymazat
  2. Milá Vivi, ty si umíš zútulnit každé bydlení a jak tě znám, nebude to trvat dlouho a ve vašem novém útočišti to bude vypadat podobně - netradičně, vtipně a s originálními doplňky - s pařížským šmrncem, a jistě s pelíškem pro nového prťavku - chlupatého člena domácnosti.
    Já se tááák těším na novinky od tebe. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Jiřinko, děkuju ti za tak krásný komentář, a jak by řekl klasik: "doufám, že důvěru ve mně vloženou nezklamete". :-D A taky doufám, že nový bydlení uvidíš naživo včetně prťavky. ;) Těším se na tebe. ♥

      Vymazat
  3. Anonymní20:18

    Vivi dlouho jsem nepsala komentář,ale dneska musím. To je nálož isnspirace,že nevím co dřív obdivovat.Miluji tvůj svět plný barviček. Přivedla jsi mě také na Iris Apffel nebo Lindu Rodin a jste pro mě všechny tři velkou inspirací. Zdravím tě z Karlína.:-)) Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, to je moc krásný, že jsi napsala - udělej to vždycky. ;) No tak být ve společnosti Iris a Lindy, to je velká čest, děkuju. ;)

      Vymazat
  4. Anonymní20:43

    Krásný je ten tvůj barevný svět a ty jsi dokonalá i při úklidu))) to bych chtěla umět)))
    Líbí se mi ty botky. Vloni jsem ve Frag. byla- žádné takové jsem tam neviděla. Ale přivezla jsem si od nich úžasný bytový parfém , který prostě zase musím mít. Návštěvu tam mám opět naplánovanou.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Evi, děkuju ti moc a slibuju, že příště tě k úklidu přizvu, půjčím ti Levisky, šátek i sametovou rtěnku a budeme ta nejsprávnější úklidová dvojka.
      Já nakupuju ve Fragonardu většinou online a chodí mi od nich e-mailový novinky (což je dar i prokletí) :). Takže mi jednoho dne echo o botkách přistálo do mejlový schránky a už jsem byla ztracená, to ti je jistě jasný. :) Pozdravuj tam, až tam budeš (v kamenným obchodě - jak v Grassu, tak v Parisu teď mají nááádherný letní šaty - omrkni). Papa

      Vymazat

      Vymazat
  5. Tak nejdří musím napsat, že si ta nejhezčí uklizečka, co jsem kdy viděla. Musím na to pamatovat, až vezmu do ruky prachovku! Jsem tak ráda, že ses k nám vrátila, milá Vivi, po tvých hromádkách, kolážích a aranžích se mi fakt stýskalo. Nejen výklenek s madonkou, ale i ty dveře a parketová podlaha - nádhera!
    Milá Vivi, svítí slunce, užij si krásný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, děkuju za tak milý komentář, mám velkou radost, že tě to u mě baví, že tu jsi, a zkrátka že je zase všechno tak, jak má být ;) - i to sluníčko je toho důkazem. ♥

      Vymazat
  6. Anonymní10:09

    Lezarts
    Bílá jedinečná barva, není na ní vidět prach:-))! Tak nevím co uklízíš? Ale rozhodně ti to sluší a mohla by jsi být focena na úklidové prostředky, to by snad i můj syn, větším elánem, u sebe uklízel :-)))))) Doufám, že se stěhujete do ještě hezčího, protože ten byt vypadá luxusně.
    Přeji ti, po práci si užij legraci!!! ( To Chardonnay, dobrá volba!)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje milá, jako vždy jsi mě rozesmála...tak hlavně, aby moje foto nedali třeba na Savo nebo Domestos, u mě se uklízí výhradně přírodně - octem a jedlou sodou. :)
      My střídáme dvě obydlí - v Praze a na jihu Čech, takže teď chceme pár let nestřídat a žíti býti na jednom místě a je tam krásně. Přijeď někdy, Chardonnay mám dost. ;)

      Vymazat
  7. Anonymní22:41

    Hned se na ten svět člověk může dívat krásněji, když tu máme tvoje články. Moc ti to slušíííí a Díky za nekonečnou inspiraci Vivinko! modryblogosvet.blogspot.cz, Stáňa N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, to mě náramně těší, děkuju mockrát. ;)

      Vymazat
  8. Tedy wau, velmi stylové a osobité. Nejvíce se mi líbí talířek s drobnostmi, které jsou přeci tak důležité. Utváří celek. ♥ Hezké odpoledne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Aničko, děkuju a máš naprostou pravdu. Co by byly naše příbytky bez talířku s těma veledůležitýma maličkostma. :) Jak já říkám: "do každý domácnosti aspoň tři". ;)

      Vymazat
  9. Sluncie20:09

    Vivi, Tobě to sluší i při uklízení a vsadím se že ani ráno nejsi rozcuchaná a pomačkaná jako my, obyčejné smrtelnice :-) Nádhera, nádhera jako vždy. Šaty s plavčíky i šaty s dračím ovocem, těžce závidím!! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Lucinko, já jsem rozcuchaná pořád, nic neboj. :) Až se jednou sejdeme a uvidíme, slibuju, že si na sebe navleču oboje - jak šaty s plavčíky, tak s dračím ovocem. A k tomu si poručíme vychlazený proseko. ;)

      Vymazat
  10. Vivi to je nádhera s tou retro skleničkou tě chápu. Mám to tak s jinými věcmi, ale třeba teď mám velké nutkání k psacímu stroji a starému PRIM budíku sehnat nástěnné hodiny, ale já samozřejmě chci aby byly retro, aby měly ten punc, že je měl někdo rád a aby vysely vedle okna, kde budou další tyto skvosty. Svoje doma, svoje království teprve buduju, ale tenhle článek dýchá inspirací. Tvoje bílá bude u mě dřevo, které budou doplňovat v průběhu let různé hřejivé barvy a praskání v krbu. Přítelovo motorky doplní moje psací stroje a postarší hodiny, budíky a knihy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Sabi, máš to krásně vymyšlený. V takovým supr origoš bydlení bude radost žít a snít a psát a koukat na hodiny. ;) Už teď se těším, až to bude, tak že to u Tebe na blogu uvidíme. ♥

      Vymazat