21.2.13

To si musíš přečíst aneb můj pestrobarevný písmenkový život

Jsem milovnice písmen, slov, češtiny a knížek. Jsem vášnivá, jsem taky čtenářka a jsem zvědavá na každou novou knížku, která se mi dostane do ruky. Je to nejlepší dárek (hned po špercích, vzácných drahokamech a nugátových bonbónech). Ještě před samotným čtením se dá s knížkou dělat hromada skopičin - můžete ji očichat, prohlídnout si obrázky, představovat si, jaká dobrodružství s ní ve svém velkém křesle zažijete a ti nejzlobivější můžou nahlídnout na konec knížky, na poslední list (je to hrozné barbarství, ale mě už mockrát uklidnilo, že jsem se v půlce knížky dozvěděla, že hrdina přežije). ;-) 
Přečetla jsem moře knížek (to bylo ještě v době, kdy jsem se nevymlouvala, že nemám čas) a ráda si občas oživím Čapka, Haška, Fitzgeralda, Feuchtwangera, Vrchlického, Salivarovou-Škvoreckou nebo třeba Simmela (záběr mých oblíbených autorů je nekonečný), ale v poslední době se chci hlavně bavit. A tak čtu prostořeké knížky od mistra jazykové komiky Pelhama Wodehouse, řehoním se u knížek s malým Mikulášem od geniální francouzské dvojice "Goscinny-Sempé", s rozechvěním obracím listy v detektivkách od Agathy Christie, v úsměvný údiv mě uvádí jeden z nejlepších humoristů Ephraim Kishon a nechávám si z Anglie posílat plno obrázkových knížek (u snídaně se s nimi báječně ladím na nový den). Dneska vám tu představuju několik oblíbenců ze své knižní sbírky a taky ležícího porcelánového psa, který sice umí číst, ale povel "sedni" se zatím naučit nedokázal.
Tak se hezky začtěte, zaprohlížejte, nechte se unést nějakým divokým čtenářským dobrodružstvím a než se tu zase v sobotu uvidíme, můžete mi prozradit, jaké autory nebo knížky máte rádi vy...

Z mé rozsáhlé knižní sbírky jsem vybrala pár kousků, ke kterým se ráda vracím (kromě Trapasů po francouzsku - tuhle knížku jsem zařadila na fotku jen kvůli té sytě růžové obálce): miniaturní knížka Proměna (Kafka), Deset malých černoušků (Agatha Christie), Až naprší a uschne (P. G. Wodehouse), Čokoládový svět, Akcie (Warren Buffett), Kapsa plná žita (Agatha Christie), Od A k B a zase zpět (Andy Warhol), Trapasy po francouzsku (Tanja Kuchenbeckerová), Naučte se investovat (Gladiš), Spálený toust (Teri Hatcher), Brigitte Bardot (životopis), Ashley Diary, Mikulášovy patálie a Mikulášovy prázdniny (Goscinny a Sempé), The Little Paris Kitchen (Rachel Khoo), French home (Josephine Ryan), Things we love (Kate Spade), A perfectly kept hous is the sign of a misspent life (M. R. Carter), The Selby is in your place, Boloved Homes! (Ikea), The complete pin-ups (Gil Elvgren).

Deset malých černoušků - velmi příjemná klasika na večer strávený pod dekou. Klidně se zeptejte vašich brýlí, jestli se jim detektivka taky líbila.

 Svého malého porcelánového pejska jsem naučila číst (ovšem povel "sedni" si nedokáže zapamatovat a osvojit). Velké knížky mu dělají ještě trošku problémy, ale miniaturní několikacentimetrovou knížtičku "Proměna" od Kafky už zvládá přelouskat za jedno odpoledne (stránky mu ale zatím musím obracet já).

Kafkovu Proměnu mám doma v různých vydáních a velikostech, ale tuhle malou mám nejradši. Pokud ji zrovna nečte můj porcelánový pes, dám si ji do kapsy u džín a vím jistě, že mi během dne ukrátí pár dlouhých chvil (třeba ve frontě v knihkupectví - nových knížek není nikdy dost).
Vivi podpis

96 komentářů:

  1. tiež milujem čítanie ale moje knihy nie sú tak farebné ako tvoje... nie fakt ;D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzkaz pro vás: těšila jsem se, až si večer přečtu vaše komentáře a dočkala jsem se. S úsměvem si teď pročítám vaše glosy, vtipné poznámky a literární doporučení. Vidím, že mám čtenáře s vytříbeným knižním vkusem. ;-) Jsem moc ráda, že se vám zlomek mé knižní sbírky líbí a někdy vám tu představím zase další části mé knihovny. Je tam ještě spousta pokladů.
      Tak a teď už si všichni zalezme pod deku, s meduňkovým čajem a hlavně s tou nejoblíbenější knížkou.
      Děkuju vám. :-*

      Vymazat
  2. Ale jak vidím, Tvůj pejsek umí perfektně povel "lehni"! :-) To moje Adélka ani to ne :-))
    Knížky máš krásné, hned bych se nejraději vrátila do postele a nějakou Tvou bych si tam četla...
    Z Anglie si také objednávám obrázkové knížky, v mém případě vyšívání a patchwork, to se pak kochám a kochám :-)
    Zjistila jsem, že jediné knížky, ke kterým se vracím, jsou dětské... Takže ve svých letech jsem schopna si číst Děti z Bullerbynu či Gabru a Málinku... :-))

    OdpovědětVymazat
  3. Pravda, nových knížek není nikdy dost, jen už je doma pomalu nemám kam dávat :)...Knížky a obrázkové časopisy - to je nutnost nejen pro přežití zimy...Pěkný výběr knížek určitě se inspiruji.

    OdpovědětVymazat
  4. Krasna zbierka Vivi! Ja si rada precitam guntera grassa alebo maxa frischa :))

    OdpovědětVymazat
  5. Ten pejsek je úžasný! :D

    OdpovědětVymazat
  6. Krásné ráno Vivi :) máš moc krásné knížky :) úplně lákají k přečtení :) jako malá jsem četla spoustu pohádek a knih :) do teď ráda čtu, jak se blíží maturita, tak čtu povinnou četbu a ta moc veselá není :) ale píšu si seznam knížek, které bych si ráda přečetla po maturitě a moc se na to už těším :)) a určitě si zapíšu některé z Tvých roztomilých :)) třeba ten maličký Kafka ten mě úplně dostal :)))
    Krásný, barevný den přeji :)

    OdpovědětVymazat
  7. Milá Vivi,
    máš tedy moc pěknou sbírku knih :) Já jsem vášnivým čtenářem už od malička, ale musím říct, že v poslední době nemám na čtení moc čas. Mám už skoro měsíc rozečtenou knížku a jsem tak v 1/3 hamba mi :( Bývali doby kdy jsem zhltla knížku za jeden večer. Moc hezký článek. Tvé články vždy zhltnu jako malinu ani nevím jak :* Krásný zbytek týdne!

    Pandička

    OdpovědětVymazat
  8. V obdobích, kdy nemám čas, mi knížky neskutečně chybí. Není nad to držet v ruce klasickou knížku s barevnou záložkou a průběžně kontrolovat, jak už jsem ve čtení daleko a kolik mi ještě chybí :)
    Mou každoroční letní četbou je právě Agatha a Mikuláš je moje dětská láska, která trvá!
    PS: na tvých článcích už mám stjenou závislost jako na kávě, je to se mnou zlé :)
    měj krásný den..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko, mám radost, že dáma Agatha a uličník Mikuláš jsou i tvými láskami. Někdy si o nich budeme muset (samozřejmě u kávy) popovídat.
      PS: tvoje závislost se mi mooooooc zamlouvá - neléčit ji, prosím! :-D

      Vymazat
  9. Ať už je obsah jakkoli lákavý, na poličce vypadají obzvlášť krásně :) :D A miniaturka Proměny je maximálně roztomilá!

    OdpovědětVymazat
  10. Drahá Vivinko..
    Krásně jsi mě po ránu naladila..Hned bych šupla do houpacího křesla,(které nemám),uvařila si čajík(ten už mi tady stojí) a nechala se unášet nějakým úžasným příběhem...
    Miluji tlusté knihy,které nikdy nekončí,ale je pravda,že od té doby co mám děti jsem jich moc nepřečetla..
    momentálně u mě vyhrávají knihy do 100stran:-)Moc si užívej ten čas bezstarostného čtení:-)
    Krásné dny
    Bi

    OdpovědětVymazat
  11. úžasné :)
    http://annettemagazine.blogspot.cz/
    http://theannettevogue.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  12. Mikulášovy patálie jsou nejlepší ! <3 A od Feuchtwangera zbožňuju Na východ od ráje!! Momentálně jsem si jako autora oblíbila Alberta Camuse a nebo třeba Elizabeth Gilbertovou! :)

    AdeleInBeautyLand

    OdpovědětVymazat
  13. Anonymní9:13

    Ahoj Vivi,sedím přilepená u monitoru a hltám každé tvé písmenko a úžasné fotky.Odpoledne se pustím do knížky Jeden den,kterou jsi mi jednou doporučila a před pár dny jsem si ji konečně zakoupila.:)
    Míša

    OdpovědětVymazat
  14. Máš krásné knihy, určitě se nechám inspirovat. Á propos bereš pejsky a jinou zvířenu do učení? Hned bych tu svoji domácí smečku přihlásila do kurzu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzi, klíďo píďo, ale musím ti dopředu říct, že když se pes naučí číst, není to s ním pak k vydržení. Jen si vzpomeň na Maxipsa Fíka. ;-)

      Vymazat
  15. Spaleny toast mam moc rada :). Ja uz bych si pomalu mohla zaridit knihovnu na pujcovani knizek, co toho mam :D.

    OdpovědětVymazat
  16. Moc jsi mě, Luci, potěšila článečkem o knížkách. Já bych o nich mohla psát další blog, jsou mojí láskou hned po scrapbooku, nebo souběžnou možná :-)...Na čas se taky vymlouvám, teď potřebuju ke čtení klid a pohodu, dřív jsem louskala knihy jednu za druhou všude, i při jízdě s miminem v kočárku, knížku na dečce a četla jsem :-)) Píšu si i čtenářský deník. Autorů oblíbených mám moc, jako i knížek, miluju je i jako věc, artefakt, některé knihy jsou i zvenku nádherné. Miluju vůni papíru a barev, miluju písmenka, fonty, obrázky...a na poslední stránku , tedy na tiráž, se dívám hned, abych věděla, kdo knihu tiskl :-) ( deformace ;-) ) Milovala jsem knižní čtvrtky, ale teď je zase knižní každý den...tedy mohl by být :-) Miluju knihkupectví a v tomhle světě bych chtěla pracovat.

    OdpovědětVymazat
  17. Geisha9:36

    Júú Premena! Ja mám strašne rada knihy od Betty MacDonald-neviem, či poznáš Vajce a ja, ale ak nie, musíš to napraviť, budeš umierať smiechom! ;) A v poslednej dobe brazílčan Jorge Amado-napríklad taká Dona Flora a jej dvaja mužovia, nejde tam tak o dej, ako o rôzne typy ľudí :) Opäť krásny optimistický článok, píšem si inšpiráciu na knihy ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Geisho, od Betty znám dobře oba díly. U nás v rodině ji miluje hlavně moje mamka. Ovšem Jorge Amado je pro mě novinka...děkuju ti za tip. :-**

      Vymazat
  18. Mikulášovy patálie mám doma v historickém vydání, možná snad po taťkovi (je to možné?). Taky moje dětská láska, plus české Boříkovy lapálie. Teď hodně moc čtu, zařídila jsem si konečně kartičku v knihovně v Brně, protože u nás na vesnici se jen tak do knihovny nedostanu... Teď čtu hromady beletrii místo článků k bakalářce. Hrůza se mnou!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Ochwey, ach ano, je to možné. Mikulášovy patálie jsou na světě neuvěřitelných 50 let a tak dlouho už rozesmívají malé i velké (mě tedy rozhodně). Já mám vydání, které je staré asi 30 let a opravdu si ho hýčkám.
      Bořík, Bohoušek a spol - anooo!

      Vymazat
  19. Ať žijí knížky! Je fakt, že mi posledních pár měsíců tak trochu lezou krkem, ale to je tím, že studuju bohemistiku a máme přečíst asi 60 knížek za půl roku, takže člověk nedělá nic jinýho, než že čte Nerudu, Jiráska, Tyla... :D Ale díkybohu budu psát bakalářku na dětské knihy, takže se zahrabu v těch nádherných fantazijních světech. Na to se těším :-)

    OdpovědětVymazat
  20. Moc pěkná sbírka! Já jsem taky blázen do knížek, takže Ti naprosto rozumím. :) Já mám moc ráda Agathu Christie, Stephena Kinga a pak čtu tak různě od všech autorů. :) A hlavně mám moc ráda životopisné knihy a ty, které byly psány podle pravdy např. z období 2.světové války apod. :)

    OdpovědětVymazat
  21. Woodhouse jsem taky jednu dobu měla ráda, vždy jsem se u jeho knížek řechtala smíchy :-) Jinak Vivi, moc povedené fotky :-)

    OdpovědětVymazat
  22. jeej Vivinko, nadherna inspiracia. doma zacnem listovat na nete a hladat. ja citam stale, vsetci ma poznaju s knihou v ruke. menim zanre, nech sa mi ten jeden nezunuje. aj ja sa chystam urobit clanok na knihy, tak ma potom pridi navstivit ;)

    www.perlaoreneta.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  23. Opět velmi milé počtení. Nicméně ja tě asi zklamu. Čtu ráda, ale poslední dobou už jen z Kindlu a je to skvělé, protože mne v posteli nebolí ruce od držení knihy. Nyní čtu Řeku bohů a to by mi ty ruce upadly a v kabelce taky nezabere moc místa, ale nevoní po knize :-(

    OdpovědětVymazat
  24. Knížky naprosto miluju. Sním, že jednou budu mít velkou knihovnu, kde budu mít všechny svoje oblíbené knížky. :o) Poslední dobou docela ulítávám na scifi a fantasy žánru (Pratchett, G.R.R. Martin), ale už si dělám zálusk, že si přečtu znova svého oblíbeného Kunderu. :o) Příběhy malého Mikuláše jsem měla strašně moc ráda. Možná ještě někde vyhrabu knížky, abych se zase zasmála. :o) škoda jen, že na to čtení není tolik času jako na střední. :o)

    OdpovědětVymazat
  25. To je krásně barevné. :) Já mám v takovém malém vydání Rozmarné léto, a vzhledem k Vančurově nádherné češtině je to krásné čtení na dlouhé chvíle. :)

    OdpovědětVymazat
  26. Nejsem asi az takovy maniac jako ty, ale ctu od mala rada a hodne, jak me dej pohlti, jsem schopna knizku precist za den, coz me pak desne mrzi, ze jsem si ji nevychutnala dele:) u me vitezi detektivky a troska te romantiky, kdyz se objevi, nezlobim se, ba naopak:-D

    OdpovědětVymazat
  27. Má milovaná životní náplň... Přečíst všechno, co se mi dostane do rukou :D
    Už kvůli knížkám, na které se k mé veliké škodě, teď hlavně práší, by měl být den delší, delší, nejdelší!!! Aspoň o hodinku víc. Hodinku na knížku... Ale jak se znám, tak z hodinky by byly aspoň tři hodiny, protože jak se pustím do knížky, tak je obrovská pravděpodobnost, že dokud nepřečtu poslední stránku (a ne, já nekoukám dopředu na konec, jen zrychlím tempo čtení, abych se ke konci rychleji dostala :D ), tak se od knížky neodtrhnu... To pak chodím pozdě spát, nebo neudělám doma nic, protože prostě čtu... A už před lety jsem zavrhla nosit se sebou knížky do práce (asi si umíš představit, jak to vypadalo :D :D )
    Pěkný den s knížkou ti přeje Zzdenika
    P.s: Hlavně je důležité číst s láskou! ♥

    OdpovědětVymazat
  28. Krásná sbírka, Vivi. Mě moc času na čtení nezbývá, ale teď jsem se zakousla do pěkně tlusté knížky Anna Karenina od L.N.Tolstého a líbí se mi moc. Užij si den!

    OdpovědětVymazat
  29. Tak dneska jsi mi přestavila svoji krásnou odlišnost :) Já totiž téměř nečtu a i když se za to stydím a je mi to líto, nedokážu to změnit. Já totiž s otevřením knížky zavírám oči a usínám... nevím, jestli je to nějaká degenerace od čtení pohádek před spaním, ale jestli mě něco dokáže spolehlivě uspat je to přečtení pár řádků jakékoli knihy.... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Reny, i u jednovaječných dvojčat se nakonec ukáže, že se tam nějaká ta roztomilá odlišnost najde. ;-) Knížka jako uspávadlo? Výborně...každý lékař ti řekne, že je to mnohem zdravější než Rohypnol nebo panák vodky. :-D

      Vymazat
  30. Vivi, Wodehouse mám taky moc ráda. Vždycky mě tak nějak uklidní. Že život může být plný tragédií a i tak se na ně dá koukat s humorem :)) Vždycky si u čtení představuju, jak komicky by vypadal můj život, kdyby o něm napsal právě Wodehouse :)

    OdpovědětVymazat
  31. Milá Vivi, těsně před obědem se Ti opět podařilo vykouzlit mi úsměv na tváři... vracím se sem k Tobě čím dál raději. :) I když teď na čtení moc času nemám, s dobrou detektivkou (ideálně nějakou tou od Agathy Christie) si ráda zalezu pod deku a aspoň na chvilku zapomenu na to, co všechno ještě musím ten den stihnout. :-)

    OdpovědětVymazat
  32. Já milujem knihy ♡, čítam veľmi rada a vždy sa snažím nájsť si na knihy čas, ale aj ja si vždycky prečítam poslednú vetu, nie stranu vždy len vetu :) ;)

    OdpovědětVymazat
  33. Jsem naprostý maniak a knihomol :D pomohlo mi založit si profil na databazeknih.cz ať v tom mám přehled....a jinak nejsem žánrově vyhraněná a tak mezi nejoblíbenější autory patří: Simmel, Remarcque, Pratchett, Vašíček, A. Christie, D. Brown, S. King, J. Austenová ....atd. a momentálně čtu Norské dřevo od Haruki Murakamiho a jsem naprosto nadšená ;) skvělý popis míst i charakterů a nebojí se do příběhu semtam zaplést syrovost osobních dramatů :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Výborně, máš úžasný knižní vkus. Ostatně - nebýt vyhraněným čtenářem je nejlepší způsob, jak poznat celý knižní svět a báječně se obohatit. Terry Pratchett - málem jsem na něj zapomněla (fantastická záležitost).
      Murakamiho jsem četla čtyřikrát... pořád mě překvapuje něčím novým, co v jeho knížkách nacházím

      Vymazat
  34. moji najvacsi favoriti: Pollyanna (Eleanor H. Porterová), Posledný čitateľ (David Toscana)a trilogia od Stieg Larssona. precitala som toho kopec, ale tieto su moje najoblubenejsie. super vyber si sem hodila ;)

    OdpovědětVymazat
  35. Ježiš, ta proměna je super! A jsem ráda, že nežijou jen nevzdělaní ignoranti a někdo taky čte!

    OdpovědětVymazat
  36. Vivi ty vieš tak inšpirovať! S čerstvou kávou na stolíku idem okamžite nalistovať obľúbeného Grahama Greena a možno príde aj na seriál Black Books;) Knihy sme dostávali ku každému sviatku už od detstva a moja vlastná polica plná rozprávok existuje dodnes:) Mala by som ju zájsť trošku prevetrať. A možno si odtiaľ prinesiem tú najmilšiu knižku s názvom MÔJ MACÍK :o) Lx

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje milá, od Grahama Greena mám doma jen Soubor povídek a Smíme si půjčit vašeho manžela, ale je to skvělé počtení. Tvůj "MÔJ MACÍK" musí mít v knihovničce čestné místo. ;-)
      PS: knížky s pohádkama jsou stejně těmi nejlepšími na světě. ;-)

      Vymazat
    2. Júú, hneď dve Grahamovky Greenovky? Ty si snáď knižková víla:)
      (aj keď po medovom článku som si bola istá, že si Medulienka:)cmuk

      Vymazat
  37. Morning dear Vivi♥ From what I see, you got an amazing books collection! Love reading too, I read everything but my fav are legal thriller ones:) Aww your porcelain dog could read? How magic you are:)) And the photo of your glasses with the eyes is so adorable!!:) Kisses my dearest, hope you have a great day!!:*♥

    OdpovědětVymazat
  38. Já se ráda vracím k jakékoli knížce od Čapka, Remarqua, Poláčka a Máchy :) Knížky jsou úžasné a nádherně voní :)

    OdpovědětVymazat
  39. Ja tak nejak uz hrozne dlouho miluju Capka, cetla jsem i ruzne verze jeho zivotopisu a hodne jeho del:) A od 14 do 18 jsem milovala humor Meg Cabotove a kupodivu jsem i na me 23. narozeniny dostala jednu jeji knizku:)
    Libi se mi ale i knizky o designu, umeni nebo mode. Za zkousky bych se rada odmenila knizkou Cupcakes and Cashmere:)
    Jo a Vivi, napadlo me, jestli znas tenhle blog: http://blog.elephantshoe.com/ , ja si z nej obcas neco stahuju a tisknu a myslim, ze by se ti mohl libit:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Hanýžko, Meg Cabotová mě úplně minula (mě zastihl Stanislav Rudolf) ;-), ale nedávno jsem v knihkupectví měla v ruce její knížku Úspěšná smolařka ve velkoměstě, tak možná...možná si ji někdy dám do košíku a půjdu s ní k pokladně ;-).
      Olalá, knížka Cupcakes and Cashmere bude parádní odměnou za zkoušky. Mám ráda její blog cupcakesandcashmere.com a knížka mě taky láká, ale jak by řekl můj muž "tebe toho láká pořád hrozně moc" :-D.
      Děkuju, děkuju - tenhle "sloní" blog vůbec neznám, vypadá báječně. Bezva tip, bezva Hanýžka. ;-)

      Vymazat
  40. Tak to jsi mi kápla do noty. Knížky taky miluju, jen škoda, že než se dostanu k těm, co by se mi líbily, musím projít ty, co potřebuju k diplomce a to už pak nezbývá chuť číst něco jiného. Já teď čtu moc pěknou knihu fotek s komentáři pana Horníčka. výborná věc. Jmenuje se to Chvilky s Itálií. :)

    OdpovědětVymazat
  41. Vivi,

    dneska Ti musím trošičku vynadat. Tenhle postu tu měl totiž být už v pondělí, protože od úterka ležím doma s horečkami (ano, prázdniny si opravdu užívám) a nemůžu si dojít do knihovny. Ty, ty, ty!!

    Ale neboj dlouho se zlobit nebudu, i přes to všechno mi tvůj post vykouzlil úsměv na rtech!

    Krásný večer :*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Klér, a jaj, tak to jsem zaváhala :-). Vezmi si do ruky knížku "Dívka s pomeranči", udělej si konvici horkého čaje a čti a čti - knížky léčí, takže se vsadím, že zítra už bude chřipka na ústupu. ;-) Opatruj se.

      Vymazat
    2. Vivi, jako vždy jsi měla pravdu. Šťavnaté pomeranče mě zachránily! Děkuji za radu♥

      Vymazat
  42. Krásné fotky! Já miluji snad všechny knížky :) A ačkoliv je nemám doma kam dávat, stejně si nějakou pořídím vždycky :D

    OdpovědětVymazat
  43. Anonymní19:08

    Snové fotka a sbírka knížek jakbysmet.Pobavila jsi,jako vždy. JanaB

    OdpovědětVymazat
  44. Taky tak hrozně miluju knížky !♥

    OdpovědětVymazat
  45. Taková sbírka! :) knížky mám ráda :)

    http://fashionbynat.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  46. Anonymní19:26

    Máš môj obdiv, veľmi veľmi pekné!
    Zlatý blog!
    Pavol

    OdpovědětVymazat
  47. Knižky sú super. Ja som v lete vyhlásila, že musím všetky na svete prečítať. Ach, keby sa to dalo však :D Najradšej zo všetkých mám Remarqua. Pre väčšinu ľudí je to spisovateľ, čo písal o vojne, ale to je hlúposť, on písal o tom, ako vojna ovplyvnila život ľudí, o láske, písal o láske tak, ako to ja mám rada, jednou nohou na zemi a jednou v oblakoch. Písal o skutočných ľuďoch a ozajstných životoch. Tak ako sa ľudia v živote chovajú bez prehnanej drámy, ktorá diela predáva. Preto je to môj najobľúbenejší spisovateľ. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Remarque je klasika, která nikdy nezestárne. Četla jsem od něj 6 knížek a všechny do jedné mě vtáhly do děje po pár prvních stránkách a nedokázala jsem se odtrhnout. Byl to mistr slova! Tři kamarádi byla první knížka, kterou jsem od něj četla. Geniální. ;-)

      Vymazat
  48. já mám knížek docela dost, ale k narozeninám jsem dostala elektronickou čtečku, takže knihy už jenom stahuju.. ale tu papírovou klasiku to nenahradí, přece jen to i na těch poličkách vypadá hezky:)jinak k tomu komentáři u mě.. Myslím že by se samou radostí, že mě vidí odpojil od přístojů..

    OdpovědětVymazat
  49. Drahá Vivinko, zase jsi mě svým článkem naladila pozitivně a vesele.Dneska jsem měla blbý den až do doby, než jsem si přečetla tvůj dnešní článek.. Místo televize se dnes bude číst!:)))

    OdpovědětVymazat
  50. Pročítám si tu teď vaše komentáře - jste moji nejmilejší čtenáři. Děkuju vám. ;-)

    OdpovědětVymazat
  51. Navnadila jsi mě na toho Warhola. Nikdy jsem od něj nic nečetla, popravdě jsem nevěděla, že nějakou knihu vůbec napsal.(docela se stydím) Já mám nejraději klasické autory, které jsi zmiňovala výše. A úplně nejraději mám gotické romány z 19. století, prokleté básníky a beatnickou generaci. Kafku mám také ráda, ale radši než Proměnu mám Proces. :) Poslední dobou ale nemám nějak čas číst beletrii a zaměřuji se sdpíše na odnornou literaturu. Eventuálně před spaním čítám díla mého dětství(Harry Potter apod.) . Ale v Angličtině.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gotické romány z 19. století - bravo! ;-)
      Z pera Andyho Warhola toho pochází víc, ale knížku "Od A k B a zase zpět" mám nejradši a vřele ji doporučuju každému, kdo chce Andyho poznat blíž (vlastně hodně, hodně blízko - je to intimní a zábavná zpověď).

      Vymazat
  52. Kafkova Proměna je má oblíbená, ale v takovéhle mini verzi jsem ji teda ještě neviděla!! :) Warhol je má láska :)

    OdpovědětVymazat
  53. Jééé, Jeeves od Wodehouse - moje dlouholetá láska!!! :-) A asi milion dalších knížek! Jak krásně voní, když se otevřou, jak šustí stránky, jak tě přenesou do jiných světů... Asi si musím udělat svůj osobní seznam nejoblíbenějších knížek! A že jich bude! Díky za inspiraci, Vivi!! A pro Adélku - vím, že teď budu za rypáka, ale protože je to moje srdcová záležitost - "Na východ od ráje" je od Johna Steinbecka.:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásně jsi popsala ten roztomile důvěrný vztah "kniha-čtenář".
      Adél se v komentářích asi jen přepsala, přece jen Feuchtwanger a Steinbeck - to jsme pokaždé v úplně jiném světě ;-). "Na východ od ráje" je i moje srdcovka, Traskovi a Hamiltonovi mi už zpříjemnili hodně večerů ;-).

      Vymazat
  54. S tou Premenou si ma dostala. Teraz neviem prestať premýšľať, ktoré knižky by som si takto prenosne (to nie je že kabelkové vydanie, to je že rukavicové vydanie, do každého prsta jedn literát :D) zadovážila. Richarda Brautigana: V melónovom cukre; F.H.Burnettovú a jej Malú princeznú a poviedky Silvestra Lavríka napr. Na gatiach by som nosila mešec plný príbehov :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jůů, V melounovém cukru! Tu knížku jsem zbožňovala!

      "Noc byla chladná a hvězdy červené. Kráčel jsem podél Melounových podniků. Tam vyrábíme melounový cukr. Vymačkáme z melounů všechnu šťávu a vaříme ji tak dlouho, až zbude jen cukr. Tomu pak dáme tvar této věci, kterou máme - našich životů."

      Děkuju ti za připomenutí. Je mi jasné, že po tvých kapsách bych našla plno slavných a úžasných literátů ;-).

      Vymazat
  55. To je krásne, plno skvelých tipov, lebo ako sa musím zahanbene priznať, mnoho som nepoznala. Knižky zbožňujem, niekedy ich kupujem, lebo k spokojnosti a dokonalosti mi chýba iba ich prečítanie, niekedy ich kupujem, lebo sa rada prechádzam po kníhkupectvách a nerada odtiaľ odchádzam sama bez papierového kamaráta a niekedy ich kupujem, pretože majú krásnu obálku a ja ich proste musím mať!
    A moja milovaná Agatha a 10 malých černoškov.. poznám ju naspamäť, ale rada sa k nej vraciam. Ďalší môj obľúbenec je Nebo nepozná obľúbencov od Remarque-a , strašne smutná a krásna zároveň. Ja sa pri knižkách, tak ako v živote, najradšej smejem. A snívam. A plačem. A rozmýšľam. Knižky mám rada :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bashinko, s tebou bych si přála udělat knižní mejdan. Měly bychom květinové čelenky ve vlasech, náhrdelníky s koloušky, barevné šaty, v mísách sladké malé dortíky a okolo nás by bylo tisíc knížek a možná ještě víc. A my bysme si je četly, prohlížely a řehonily se. Jo...tenhle mejdan se prostě musí uskutečnit - dneska večer nebo klidně až za pět let...ale jednou určitě. ;-)

      Vymazat
    2. Juhuu ! Súhlasím ! A dortíky môžu byť aj veľké ! :D

      Vymazat
  56. Občas mi to také nedá a musím kuknout na konec, abych se přestala bát o osud toho svého hrdiny... A pak jsem na konci stejně překvapená a šťastná, jak to s ním dobře dopadlo, ufff... Ale ty nervy!

    OdpovědětVymazat
  57. Takovou pidi knížečku opravdu přečteš? :D Máš můj obdiv. :D Asi bych ji musela dát pod mikroskop. Jinak jsem velmi vášnivá čtenářka, ale asi tak, jak jsi psala na začátku. Dokud jsem se nezačala vymlouvat, že nemám čas. Povinná četba mi to trošku hatí, mám tak pocit, že bych měla číst něco jiného než chci apod.

    Jinak děkuji za tvůj milý komentář, vážím si ho. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Rony, mám oči jako rys (tedy aspoň zatím).
      A nemáš zač, napsala jsem jen, co si myslím. ;-)

      Vymazat
  58. Anonymní13:28

    Bomba fotky!

    OdpovědětVymazat
  59. Mě osobně mrzí, že lidé začínají raději sahat po elektronických knihách. Já osobně mám totiž strašně ráda vůni papírů.
    Klasické knížky nevlastním, protože jim nehoduji. Mezi mé oblíbené patří mysteriozní příběhy. I přesto, že vím, že takové věci se nejspíš nedějí, v hloubi své duše doufám, že někde na světě je člověk, který má kouzelnickou hůlku... ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Elektronické knížky mi nesmí přes práh, i když chápu, že u spousty lidí je to jediný způsob, jak se seznámí s nějakou literaturou. Bez el. knížek by možná nečetli už vůbec. Ale podle mě jde i o tu atmosféru, která se při čtení knížek nabízí - teplíčko, háčkovaná deka, potichu puštěná dobrá muzika, horký čaj...to člověk se sluchátkama v uších nezažije ;-).
      Kouzelnických hůlek je všude plno...jen se musíme naučit je vidět a používat!! ;-)

      Vymazat
    2. Pro mě osobně je čtečka věc, díky které můžu číst mnohem víc knížek než dřív :D Na cestování ideální. A navíc... Jsou knížky, které v naší knihovně neseženu a v Praze jsou dlouhodobě vypůjčené (a doma je nechci), proto je mám pak v Kindlu. Přestala jsem to odsuzovat, ale pořád je to pro mě jen součást mé opravdové knihovny s papírovými knížkami :)

      Vymazat
    3. Milá Fée, určitě, chápu Tě. Elektornická knižká představuje moderní způsob, jak se seznámit se spoustou autorů, ke kterým by se člověk vůbec nedostal nebo pro ně třeba nenašel místo v batohu. I audioknížky jsou populární formou, jak do sebe dostat písmenka. A i když vůni knížek a atmosféru při čtení nic nenahradí, žijeme v 21. století, a tak člověk musí být vděčný za každou možnost, jak se dostat ke knize.
      Přečetla jsem tisíce knížek, ostatně za dob mého předlouhého studia to ani jinak nešlo a musím říct, že jsem ráda, že jsem si všechny užila v klasické podobě. Takže v tomhle jsem staromilec a u papíru už asi zůstanu navěky ;-).
      PS: Jsem ráda, že jsi tu připomněla Mistra a Markétku. A Noční cirkus? To je pro mě novinka....děkuju za príma tip.

      Vymazat
  60. Díky tvému skvělému blogu jsem se ocitla uprostřed komunity vášnivých čtenářek a čtenářů, kteří taky rádi osahávají knížky, hladí jejich obaly, probírají se stránkami s jemností a něhou, možná se jako já začítají do dialogů nebo jen kousků textů a zabraňují průchodu ostatních zákazníků knihkupectví. Jsem za to moc ráda, protože psané slovo miluji. Musím se ale přiznat, že jsem velmi pomalá čtenářka, po některé z knih na nočním stolku šahám až před spaním, a pak brzy usínám a druhý den se k poslední stránce musím znovu vrátit. Hodlám to ale napravit.

    OdpovědětVymazat
  61. Taky miluju knížky! :)

    OdpovědětVymazat
  62. Vivinko !
    To jsou poklady !!! :)
    Také miluju čtení a hlavně hrozně ráda píšu , svoje vlastní příběhy atd.. :))
    Já také nesnáším elektronické knížky , miluju vůni " starých " knížek , miluju ty " staré " stránky , to jak z nich srší minulost a nějaký příběh i ohledně toho kudy ty knížky putovaly ... :)

    gabulka-lovelygirl.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  63. Tohle je super článek, to musím poslat dál :) Fandím ti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proč tu vlastně nemáš i sdílecí tlačítko pro Twitter?

      Vymazat
    2. Milá Rionko, to jsem moc ráda, že se ti líbí ;-).
      Tlačíko Twitter (už) mám, napraveno ;-).

      Vymazat
  64. Ta malá verze Proměny je úžasně roztomilá. :) Pěknou sbírku jsi nám předvedla a líbí se mi, jak je i barevně rozmanitá.
    Já mám v novém bytě jen pár knížek, takže se musím polepšit. Ale co mi mrzí, že mi můj úžasný přítel chtěl knížkou v AJ udělat radost k svátku a už třetí týden na ni čekáme a stále nic. Jinak momentálně mám rozečtený Dům na páté avenue od Candace Bushnell - je to oddychovka. :)

    OdpovědětVymazat
  65. Jak sis všimla, já jsem hooodně velký fanda knížek :) Poslední dobou ale nedám dopustit ani na svojí čtečku. Ta Proměna od Kafky, ta maličká... Jéjej, tu potřebuju taky :)) Franz Kafka je můj velký oblíbenec. A pak taky Haruki Murakami, Karel Čapek, Jostein Gaarder a mnoho dalších. A z knížek určitě Mistr a Markétka, Kniha ztracených věcí a Noční cirkus (knížka s nádhernou obálkou a kouzelným příběhem plným imaginace, můj objev roku 2012) :)
    Ať ti to pěkně čte i nadále, Vivi!

    OdpovědětVymazat
  66. Milá Vivi, nechala jsem se inspirovat tvým knižním vkusem a včera jsem si v knihovně půjčila svou první knihu od Ephraima Kishona a jsem naprosto nadšená! Vůbec nechápu kde se předemnou doteď schovával ale vím, že už ho nikdy nedám z ruky :o). Děkuji moc za tu spoustu nápadů a tipů a hlavně za tu spoustu optimismu a sluníčka které z tvého blogu jen září :o). Jen tak dál!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Deni, děkuju ti mockrát za úžasně milý komentář. Mám z něj radost a těší mě, že Ephraim Kishon se stal pro tebe knižním přítelem. Ať vám to spolu dlouho vydrží (já už ho /tajně/ miluju asi 10 let) ;-).

      Vymazat
    2. Tak knížku jsem zhltla jedním dechem a už se nemůžu dočkat až si v knihovně půjčím další :-). Jsem vždycky hrozně ráda když narazím na "knihomila" jako jsem já a navíc jako bonus obdržím tip na skvělou knihu :-). Díky moc :-)

      Vymazat
  67. Anonymní10:18

    Určitě by se ti mohl líbit Tom Robbins, ten má ulítlé knížky, i když já četla jen Parfém bláznivého tance (http://ladyesik.wordpress.com/2012/11/03/tom-robbins-parfem-blazniveho-tance-jitterburg-perfume/)

    OdpovědětVymazat