23.8.12

Brož, která neměla tvar květiny, zato měla rýmu

...Na co myslím, když nosím svou nastydlou brož
Andy Warhol, velký tvůrce, vyrazil z malé slovenské vesničky rovnou do New Yorku, aby se tam stal jedním z nejproslulejších umělců své doby - umělcem neskutečně kontroverzním a stejně tak populárním. Když nosím brož z jeho nastydlého období, vzpomenu si na Velvet Underground, na americkou pop-kulturu, na jeho malované plechovky Campbellovy polívky, láhve od kečupu nebo komiksy se Supermanem, na jeho portréty Marilyn, Elvise, Muhammada Aliho, na jeho síťotisky a všechny undergroundové celebrity.
Myslím i na to, jak Andy naplnil svůj pokoj sladkostmi, jak nakupoval spodní prádlo, jak se oženil s kazetovým magnetofonem, jak debutoval se svým filmovým šestihodinovým snímkem Sleep (film 6 hodin zabíral spícího člověka...to si někdy v noci pustím), jak ho postřelili a samozřejmě dost často myslím na to, jak jednou dostal pořádnou rýmu...protože tenhle příběh vypráví má, trošku bláznivá a  nastydlá, brož.

Hedvábný top, samolepky ve tvaru retro brýlí a plátěné kabelky a brož s Andym.
Vivi podpis

92 komentářů:

  1. Já myslím na to, kde se dá sehnat ta hezká samolepka s brýlemi.....a ne, a ne na to přijít. Poradíš mi?
    Krom toho taky myslím na to, jeslti jsi tím náhodou ještě nechtěla říct, že ačkoli byl Andy velký umělec, taky to kdysi byl usmrkanec. Tak že je tu reálná šance, že z nás usmrkanců taky někdy něco bude, třeba velcí umělci:-))))
    A to je vlastně docela pěkná myšlenka, ne?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ó, ach to je přesný - tvoje myšlenky aspirují na vrytí do kamene, má drahá. Jinými slovy - všichni máme šanci uspět ve velkkém světě ;-).
      Samolepky jsou z Levných knih :-*

      Vymazat
  2. Krásný článek, Andy byl prostě PAN umělec. Jeho díla mám moc ráda. Nevěděla jsem, že toho tolik prožil/zažil :) Bohužel dneska jsem jak přejeta parním válcem, takže jediný na co myslím, je to ať už je 14.00 a já jdu z práce domů a natáhnu se na zahradu s knihou v ruce a budu odpočívat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Niky, Warhol toho prožil/zažil na dvacet životů, 60. léta by bez něj nebyla tím, čím pro nás jsou. ;-)
      Užij si báječně zahradní odpolední odpočinek, hned bych se přidala. ;-)

      Vymazat
  3. Díky za rozšíření obzorů a přidávám se do klubu - kde se dají sehnat tak úžasné blbůstky? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Reny, já si úžasné blbůstky nosím odkudkoli. Ze Sparu, z knihkupectví, z drogerie...vlastně všude jsou, stačí se rozhlížet ;-). Brož je od návrhářky ROE a samolepky jsem koupila v Levných knihách.

      Vymazat
  4. Mne by stečil aj usmievajuúci sa :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych ho dokonce radši usmívajícího se, aspoň bych pořád nemusela vysvětlovat kdo a co že to je na mé broži ;-), jenže Andy Warhol se moc často nesmál.

      Vymazat
  5. Geisha*9:05

    Ach, Vivi, potrebujem aj ja takú brož! A taktiež sa vypraviť do Andyho múzea-mám ho skoro za rohom :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Geisho, prosím, vem mě s sebou...;-)

      Vymazat
    2. Geisha*11:28

      Beriem! Tak zajtra? ;)

      Vymazat
  6. Vivinko, přeji ti brzké uzdravení. Šupky do postýlky a vyležet :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Zdeni, jsi moc milá a pozorná, ale ten "veršík" z fotky byl jen slovní hříčka. Jsem zdravá jako rys ;-))

      Vymazat
  7. Anonymní9:20

    Vivysku,
    taky miluju Andaka Warhoulaka, underground a hlavne se chci ozenit s magnetakem, chci jet do New Yorku a chci bejt slavna jako Marylin.
    Cetlas Muj zivot s AW - Ultra Violet?
    Moc te libam a miluju,
    M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Michajličko, oženit se s magneťákem je jeden z tvých nejlepších nápadů! :-D Magneťák nelže, má vždycky čas, dává jen samý potěšení, když jsi s ním, chce se ti tancovat a zpívat a můžeš ho taky kdykoliv vypnout. Na svatbu přijdu v šatech ze 60. let inspirovaných Warholovským síťotiskem a bude se slavit pět dnů a pět nocí a k tomu si budeme číst oblíbený pasáže z Mého života s AW. Dej jen pak vědět přesný datum. ;-)

      Vymazat
  8. Jdu si pustit Velvety :-)))

    OdpovědětVymazat
  9. Vivi má hlavně dost dobrý lak !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nicol, čeho ty si nevšimneš?! ;-) Děkuju. :-*

      Vymazat
  10. Ahojda Vivi,
    Warhol je nesmrtelná ikona! Na oranžové teď taky jedu. Moc se mi líbí mini kabelka a brýle, obojí bych brala i v životní velikosti:-). Já se snažím myslet optimisticky. Brzké pročištění má milá a hezké dny

    OdpovědětVymazat
  11. Sakra máš valstně tu rýmu nebo jen Warhola s rýmou?:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sharko, učitel češtiny tě musel milovat. Dokážeš mít velmi zajímavý postřehy. Já jsem bez rýmy a Andy už (bohužel) pár let taky. ;-)
      P.S. v tvém dokonale elegantním světlém světě musí oranžová krásně zářit!

      Vymazat
    2. Zajímavé nebo mimo mísu?:-D Oranžová září jenom v mém šatníku, zas tak odvážná nejsem;-)

      Vymazat
    3. Stojím si za tím "zajímavé" :-).
      No jasně, Šári, víš, já tě vidím u tý překrásný knihovny vyráběný tvým mužem, jak do elegantní bílé vnášíš oranžový šmrnc díky svým nehtům nebo šátku...Krásně jsem se zasnila! ;-)

      Vymazat
  12. Někdy si připadám opravdu jako neznalec světa. Ano, já to jeho jméno znám, jenže nikdy bych si to k nikomu nepřiřadila. Připadám si tu tak trošku jako z jiného světa, když ho tu všichni vychvalují a já o něm nedokážu nic napsat. Maximálně můžu pochválit opět tvůj styl psaní, který nezklamal a nezklame. =) Jdu googlit. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Rony, děkuju mockrát za kompliment ;-). Jsem ráda, že jsem ti maličko odhalila "warholovskou" osobnost, která je zajímavější, než se zdá. Doporučuju jeho úžasnou knížku "Od A k B a zase zpět". Dá se sehnat za pár kaček v antikvariátech a je to naprosto jedinečný čtení, díky kterýmu poznáš originální Andyho osobnost a tím i velkou část šedesátých let.

      Vymazat
    2. Stejné co s Rony. Jdu se zahrabat jen se svou neznalostí:-(

      Vymazat
    3. Ty kecalko jedna! ;-)

      Vymazat
  13. Ta brož nemá chybu! :D

    OdpovědětVymazat
  14. Dobrý den, skvělé příspěvky, sleduji Vás každý den :) Díky za komentování na mém blogu :) Monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Moni, kdepak, nemusíš děkovat - to já ráda napíšu pár řádek ;-). My "vintage" holky musíme držet při sobě ;-)

      Vymazat
  15. jů Vivi tímhle článkem jsi mě maximálně potěšila! miluju písničku Sunday Morning od Velvetů, mám ráda Andyho a i mé tužky milují plechovku od Campbellovy polívky! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Juchů, úplně krásně zpřízněná duše, to mi vždycky udělá óbr radost.

      Vymazat
  16. Pěkný článek! Andy Warhol je legenda a vtipná brož s ním určitě oživí každý svršek. :) A samolepky ve tvaru brýlí a kabelky jsou super, asi zavítám do levných knih. :)

    OdpovědětVymazat
  17. Ta brož je fakt originální :)

    OdpovědětVymazat
  18. šťastá to Vivi :)) mě přijde, že mám rýmu neustále.. v zimě ze zimy, na jaře když něco kvete, v létě z počasí a na podzim k nemocem :D

    OdpovědětVymazat
  19. Myslím na to, že když je někdo na správném místě, ve správnou dobu a se správnými sběrateli, může udělat díru do uměleckého života i se zahradním trpaslíkem a muchomůrkou:-( Já jsem raději na nesprávném místě, v nesprávnou dobu a bez sběratelů, ale s uměním, které ve mě nechá nesmrtelný zážitek a emoce:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lezartsku, když čtu tvoje komentáře, tak napřed přemýšlím, co jsi chtěl říct, potom se rozesměju, a když je čtu podruhý, tak pak už jen doufám, že brzy napíšeš svůj životopis nebo jakoukoli jinou knížku! :-**

      Vymazat
  20. Vivi s tymto si mi velmi ulahodila! :) Zboznujem Andyho. No nic, doma sa zasa budem prehrabavat v tejto retro dobe. V blizkej dobe cakaj odomna novy post :)

    www.perlaoreneta.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Andyho zbožňovatelka? Jů, s tebou by mohl být moc zajímavý večer...přehrabování se v retro bednách (taky jednu mám), čtení Andyho závratně filosofických myšlenek a tancování na Velvety...Někdy se musíme domluvit! -;)

      Vymazat
  21. Podle toho co píšeš, je ten pán vážně....nemůžu najít ta správná slova :D Nejdříve jsem chtěla napsat blázen, zvláštní, zajímavý, podivný? Já momentálně myslím leda tak na oběd a čekám až přestane být venku vedro, abych mohla vůbec vylézt z domu :D
    http://beily-beautyworld.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Beily, Andy je všechno, co jsi napsala a ještě mnohem víc. Pro mě je to fascinující legenda, která mě v těhle vedrech vždycky trošku zchladí ;).

      Vymazat
  22. Anonymní15:25

    Myslím na svoji další dovolenou a postrkuju čas, abych už tam byla :)) Článek parádní, opět.
    Btw. potřebovala bych Tvůj lak, pasoval by k mému tílku, které bude zítra v mém postu :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ally, a já bych zase potřebovala tvoje tílko, který by se mi senzačně hodilo k laku. Někdy se sejdem a uděláme výměnu ;-).

      Vymazat
  23. A ja zase myslim na to, jake by to asi bylo zit v letech Andyho Warhola v NY a travit vecery ve studiu 54:D
    Vivi, ty me vzdycky tak naplnis nostalgii a zaroven si vzdycky po precteni tveho clanecku uvedomim jak je zivot cool:DDD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Jani, o propojení "cool života" a "retro lajfu" se na svým blogu snažím. Chci ukázat, že to jde, a že starý věci s těma moderníma skvěle ladí. Proto mám z tvýho komentáře velkou radost. Jsi můj člobrda! ;-)

      Vymazat
  24. Vivi, ja Warhola nemusim, mozna jeho dilum malo rozumim, ale dost mi vadi jak tezil ze smrti Kennedyho. Na druhou stranu pro nas objevil art deco a za to jej obdivuji. Tu platenou kabelku ve velkem bych potrebovala. Mej prima den, Katerina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Káťo, nevím, jestli jsi četla Andyho životopis nebo jeho knížky s filosofickýma myšlenkama, ale on vnímal Kennedyho velmi intenzivně a všechno to ve svých dílech vysvětluje. Já mám ráda to retro spojený s Warholem a jeho neuvěřitelně zvláštní a originální osobnost. A navíc - koho milovala Marilyn, toho miluju i já :-DD

      Vymazat
  25. Ahoj Vivi, tak Warhola se šnuptychlem jsem zatím nikde neviděla. No, nevím, zda bych si jím ozdobila svůj šat, nicméně je originální!!! Moc mi to připomíná styl Tavi, nevím proč. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Binn, doufám, že Tavi Warhola taky zná, je to přímo její "vintage povinnost" ;-).
      Já bych si taky nedovedla představit, kdyby sis s usmrkaným Warholem zdobila svůj šat, u tebe si představuju něco mnohem ženštějšího a jemnějšího ;-).

      Vymazat
  26. Když se řekne Andy Warhol, tak se mi vybaví jednoznačně Marylin a Campbellovy polívky :) A jinak zrovna myslím na jídlo :D

    OdpovědětVymazat
  27. andy je / bol super :)

    OdpovědětVymazat
  28. Anonymní17:50

    Ta broz je sladka a originalni! Stejne jako Ty, Vivi! Mam moc rada fotky slavnych, kdyz je fotograf zachyti v lidske a nam, normalnim smrtelnikum, blizke situaci! :)
    A k Tvemu predeslemu clanku.. Prohlizela jsem si ty poklady snad hodinu! Skoda, ze moje krabice s minulosti necestovala se mnou.. Mela jsem 100 chuti ji taky prohrabnout a zavzpominat! Dekuju!
    Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Lucinko, napřed ti moc děkuju za fotky poslané v e-mailu. Ta se Sophií je rozkošně závistivá! :-D Ale být na jejím místě, dívám se úplně stejně ;-).
      Moc děkuju za milý komplimenty, jsem červená jako řepa!
      Lucí, až se zase vrátíš, byť třeba jenom na měsíční oddych, třeba si vyhradíš den, dva na retro vzpomínání ;-). A doufám, že taky na kafe se mnou :-**

      Vymazat
    2. Anonymní16:55

      Vivinko mila, kafe (nebo cokoliv) s Tebou! To by byla parada! Beru to jako hotovou vec a uz ted se strasne tesim!
      Myslim, ze Zofka pak pretahla klackem po hlave stylistu, protoze ona mela taky dost vyrazne prednosti, ze? Ale ten pohled je skvely! A presne tak obcas koukam i ja! ;)

      Vymazat
    3. Drahá Lucí, ještě štěstí, že neznám přesný termín našeho budoucího setkání - to bych si natěšeně každý den s vyplazeným jazykem odškrtávala v diáři dny a nedělala bych pak nic jinýho ;-).
      Ále, to se ví, všichni (všechny) takhle občas koukáme - hlavně, že je na tom světě nač se dívat ;-).

      Vymazat
  29. Já mám hrozně ráda Andyho práci :)

    OdpovědětVymazat
  30. skvělý článek!!! http://katefashionstyle.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  31. ...a film Warholka. Viděla jsi? :)

    Celý pokoj sladkostí? Vážně?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Niko, celý pokoj sladkostí - fakt. V knížce "Od A k B a zase zpět" to Andy podrobně popisuje ;-).
      Warholka!!! Já mám tenhle film v seznamu "filmy, který chci vidět" a ještě se nedostal na řadu. Ale jak jsi mi ho teď připomněla, musím se na múzu Andyho Warhola a "jak to tehdy vlastně bylo" hned zítra podívat! Díky moc :-*

      Vymazat
    2. Mám ten film ráda. A děkuju za komentář - sedím tu a usmívám se. Díky za to!

      Vymazat
    3. Ty tu sedíš a usmíváš se? To já tu sedím a usmívám se ;-)! Jsi zlatá, děkuju ;-).
      P.S. George Hickenlooper je můj oblíbený režižér a Sienna Miller výborná herečka - myslím, že tvůj "warholovský tip" mě nezklame.

      Vymazat
  32. Ta poslední fotka i s textem je skvělá :)

    OdpovědětVymazat
  33. Pop-art, Mexico, Věra 68 a rázem mi hlavě přeskočí Op-art a hlavně Bridget Riley a její oblečky!!! To miluju. Díky Ti za krásný mentální řetězec.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Roso, tvoje asociace mě opravdu potěšily! Bridget Riley - skvělý, že jsi ji zmínila. Myslela jsem, že ji už snad nikdo ani nezná. Op-art a Bridget Riley...paráda, jsi skvělá! ... a teď moje asociace...Victor Vasarely, zraková dezorientace, geometrická abstrakce, Twiggy ve svých nejznámějších "geovzorových" šatech... Moc dobře se mi s tebou pracuje na mentálním řetězci :-D

      Vymazat
    2. Začaly jsme Slovákem, pokračujeme Maďarem ... a co teprve náš Vláďa Mirvald a jeho Ondulační válec! A nyní cimrmanovský úkrok stranou - od září je na Hradě Stanislav Kolíbal!!! Hurá hurá hurá! Vím, hodně mimo, ale taková jsem já ...

      Vymazat
    3. Téda! My dvě bychom si u kafe nepovídaly o lacích na nehty! ;-) Slovák nebo Maďar, všechno je to kreativní, horká krev.
      Ondulační válec slaví tenhle rok, pokud se nemýlím, dvacátý narozeniny a mně nezbývá než si na to udělat ondulaci a hned pak si koupit lístek na Kolíbala (však mu už musí být dost před 90 let!). Původně jsem chtěla jít na hradní výstavu hraček a panenek Barbie (já jsem totiž taková kulturně "rozvětvená"), ale myslím, že zvládu obojí. Díky, Roso.

      Vymazat
    4. Tsss, stará klišé, že chytré holky musí být ošklivky. Ať žije Kolíbal! Ať žije L´occitane! Vice versa!

      Vymazat
    5. Ó jistě, naše kulturní hovory spřádáme pěkně nalíčené, jemně navoněné...ať to má styl! ;-)

      Vymazat
    6. T.č. pleťová maska ... :o)

      Vymazat
  34. pěkný text!!))
    máš hezký blog.

    http://surprising-bitch.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  35. Brož je super a originální! Ty a tvůj blog také!
    Skvěle zkombinováváš zajímavé věci a je prima sem chodit často.. vždy se pobavím nebo žasnu nad nápadem ))

    OdpovědětVymazat
  36. Jéé Andy Warhol, to bylo jediný co mě v Dějinách kultur bavilo se učit! :D

    OdpovědětVymazat
  37. Joo, Andy to je pan umělec... a stejně mě moc zaujal tvůj lak na nehtech :)

    OdpovědětVymazat
  38. Vivinko, o Andy Warhola jsem si nikdy moc nezajímala, ale myslím, že pokud ho máš ráda, mohla by se ti líbit nová kolekce NARS Andy Warhol:-) Mrkni třeba na temptalia.com:
    http://www.temptalia.com/nars-x-andy-warhol-collection-sneak-peek#more-35505

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsi zlatá, Milo, určitě to prozkoumám.

      Vymazat
    2. Téda, NARS a kolekce Andy Warhol vypadá úžasně. To je trefa! Ještě jednou díky moc!

      Vymazat
  39. Myslím na to, že nemůžu dostat z hlavy ten 6ti hodinový film. Asi by nevadilo pustit si to zrychleně, co? :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale Bebe, ty jsi tak netrpělivá. Pěkně si sedni, pusť si Warholovu prvotinu a uvidíš, že ti těch 6 hodin uteče, ani nebudeš vědět jak :-D.

      Vymazat
  40. Vivi ,
    Tvá nastydlá brož ti určitě moc sluší ! ( o tom opravdu nikdo nepochybuje ! :)
    Samozřejmě jako vždycky vtipná , zábavna , nápaditá a prostě celá naše Lucinka ! :)
    Ten 6hodinový film si určitě pustím , myslím , že se u něj bude dobře usínat :) Asi o 100% lepší než počítat ovečky ... Ty už jsem totiž dopočítala ;)

    PS: Jsem moc ráda že nemáš rýmu ;)
    Jo a Vivísku , moc se těším na zítřejší ráno , jak mě probudí tvůj určitě nápaditý vtípek ! :)

    Dobrou zlato :*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gabulko, na tvoje komentáře obvykle nemám slov, jen se červenám a vždycky jsem na chvíli oněmělá (což moje okolí vítá) ;-). Jsi hrozně hodná, děkuju :-**

      Vymazat
  41. Wow dear this really rocks! Simple and cute,the way it should be! I really like your blog and you have tons of style, following now! Check out my new post!

    OdpovědětVymazat
  42. máš božský lak na nechty :) môžem sa spýtať odkiaľ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Mio, lak na nehty je dobře vidět tady
      Je to obyčejný Sh-e, ale na nehtech mi vydrží pohodlně pět dnů ;-).

      Vymazat
  43. Jůůů! To se vážně moc krásně četlo! Tvoje články mají vždycky něco do sebe a tento mě moc zaujal :)

    OdpovědětVymazat
  44. Hello lady!!

    Cool accesories!!

    Is sad the fact that your blog isnt in english, makes it hard to understard, even if i use the translator, cause the translation its a little bit bad.

    But well, i will try to understand!

    I love Andy too, ;) im following you!

    OdpovědětVymazat
  45. jeeej! ani ja nemala rymu dobre dlho! sme zdrave lebo sme milovane! <3

    OdpovědětVymazat
  46. Anonymní19:37

    zajímavý a čtivý článek :)

    http://alittlebookfashion.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat