7.9.13

Něco pro sexy Carrie, pro hospodyňku i pro mě

Mám takový pocit, že to musíme občas dělat všechny. Ať už jsme parádivé holky, které se pohybují po světě na vysokánských slavných botách s červenou podrážkou a v podpaží nosí z tiskárny ještě vroucí Vogue (ach, ta naše Carrie ze Sexu ve městě), ať už jsme hospodyňky s krajkovou zástěrkou, které s lehce zdviženým malíčkem posypávají vanilkovým cukrem povidlové buchty nebo ať už jsme holky s rozcuchanými vlasy, které sice někdy rády nosí kramfleky, ale dávají přednost teniskám, taky pracují, starají se o domácnost, rodinu a potřebují stihnout tisícstodvacetdevět věcí denně. Mám opravdu takový dojem, že asi úplně všechny musíme mýt nádobí (vážně i Carrie - v jednom díle jsem ji přistihla mýt skleničku od šampaňského...). Není to sice ta nejatraktivnější činnost na světě, ale s dobrými pomocníky se z ní dá udělat docela příjemná záležitost...

Na fotce: drátěný košík House Doctor, bílá utěrka s červeným proužkem Ikea, prostředek na mytí nádobí Durance s tymiánem a citronem, desky se sešitem na recepty Marks&Spencer, staré fotky z dětství.
Kdo vaří, ten myje
Já i můj muž pracujeme z domova, jsme na volné (kuří) noze, takže si společně dopoledne docela často vaříme. Je to vždycky prima zábava, i když na mě obvykle zbyde post "pomocného kuchtíka", který zpívá, vypráví, krájí a něco loupe (můj muž má zkrátka pro šéfkuchaření větší vlohy). Ten pocit zadostiučinění, kdy je plný stůl dobrot a my si povídáme, jíme, smějeme se a pak se nám nechce pracovat, je k nezaplacení. Ale radím vám - vyhýbejte se naší kuchyni jako čert kříži, vypadá to v ní totiž po našem vaření vždycky jako po explozi a nádobí se nedočkavě natřásá v touze hodit šipku do horké vody se spoustou pěny. A tak si vyhrnu rukávy, zapnu si přenosný DVD přehrávač a povolám do plné polní svého pomocníka, díky kterému myju nádobí vážně docela ráda - ten chlapík není nikdo jiný než voňavý prostředek na mytí nádobí od francouzské značky Durance s éterickými oleji z citrónu a tymiánu.

Kdo myje, ten se usmívá
Je to už spousta let, kdy jsem začala kupovat do své domácnosti ekologickou drogerii (hlavně od značky Ecover, která je výborná a cenově dostupná) a střídala ji s ryze přírodními čističi jako je ocet, citrón nebo jedlá soda; mám z takového úklidu dobrý pocit. Časem jsem se ale začala pídit po něčem novém na nádobí, co by na mé kuchyňské lince dobře vypadalo (to je ta moje slabost pro hezké věcičky), co by bylo složené z přírodních ingrediencí a co by nevysušovalo pokožku. A pak jsem ho našla. Uloženého ve velké a stylové láhvi, která na sebe už zdálky upozorňovala jemnou vůní tymiánu, s lehkými obláčky svěžího citrónu. "Jaru" od Durance stačí na spolehlivé umytí talířů, pánví a hrnců maličké množství kápnuté do horké vody. Netvoří sice takové moře pěny jako běžné přípravky, ale stačí ho pár kapek, aby nádobí odmastil a dobře umyl. Mám ho dva měsíce a po každodenním pucování nádobí z obsahu ubyly jen dva centimetry od okraje, takže mám takový pocit, že musí vydržet snad rok. Navíc ani trochu nevysušuje ruce, což je dobrá zpráva pro někoho, kdo v gumových rukavicích rozbíjí talíře (už čtyři - zrovna ty s puntíky), takže musí mýt nádobí "nahatý" (tedy jen co se rukou týče).

Kdo se usmívá, ten k tomu mívá důvod
Je sobota a já v ustřižených džínách, bílém tričku a pruhovaném šátku ve vlasech uklízím náš byt, myju nádobí, zpívám si a baví mě to. Vím, že je to jen úklid, že je to jen mytí nádobí, ale já mám zkrátka ráda, když i ty "obyčejné" a všední činnosti můžu dělat s radostí a s dobrým pocitem. A kdo uklízí nerad, tomu ráda pomůžu (ale dobře si to rozmyslete - budu vyžadovat chválení mého zpěvu a mramorovou bábovku). ;-) Hezky víkendujte, zatím au revoir.

Vivi podpis

45 komentářů:

  1. jj, Carrie je nejlepší, miluji ten seriál :3
    moc pěkný článek, Vivi! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Vivi budu se opakovat,ale Tvé články na mne působí jako dobíječe energie.Píšeš úžasně i o obyčejném úklidu a umývání nádobí :-) hned se jdu na to také vrhnout!

    OdpovědětVymazat
  3. Odpovědi
    1. Carrie je škaredá, ale článek úžasný jako vždy! Od té doby, co chodím na tvůj blog (zhruba rok), jsem začala používat jen bio kosmetiku a nově jsi mě nalákala na ekologické přípravky na úklid. Používáš třeba i nějakou ekologickou aviváž (já bych měla asi strach, že to nebude moc vonět)?
      Přeji krásný nedělní večer. :*

      Vymazat
    2. No jo, Míšo, říkají to o ní, ale podle mě to je nefér. Ona má takový šmrnc a styl, že ani nepotřebuje být bůhvíjak krásná. Stačí být sexy. ;-)
      Žádné aviváže už nepoužívám. Dřív jsem měla doma od Ecoveru tuhle aviváž (voněla moc příjemně): http://www.countrylife.cz/ecover-tkaninova-avivaz-5-l, ale aviváže mi připadají nadbytečné. Mám ráda, když prádlo voní svěží čistotou nebo mýdlovými ořechy, nic víc do prádla nepřidávám.

      Vymazat
    3. Naprostý souhlas Vivi! Ona má takový náboj a charisma, je šik a sexy, navíc je vtipná! Podle mě není pouze fotogenická, protože při sledování seriálu se mi opravdu líbí :))

      Vymazat
    4. Milá Reny, né nadarmo jsme dvojčata ;-). ♥♥♥

      Vymazat
  4. Já jsem domů taky nakupuji ekologické čističe, a mojim oblíbeným je univerzální pomerančový čistič od Hadka. A jar naštěstí nepotřebuji, jelikož máme myčku - a naštěstí i do ní se dají koupit ekologické tablety :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Claire, značku Hadek vůbec neznám, ale eko tablety do myčky jsem používala ráda (vždycky je fajn najít si přírodní způsob, jak se postarat o čistotu v domě) ;-).

      Vymazat
  5. Líbí se mi, že dokážeš napsat pěkný článek i o umývání nádobí:) Když jsi zmínila ekologické prostředky, používáš něco "eko" i na praní? Chtěla bych něco vyzkoušet, ale zase se bojím, aby to dobře fungovalo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Kláro, děkuju ;-). Používám eko prostředky na všechno. Na praní mám nejradši bio mýdlové ořechy značky Yellow&Blue nebo prací prášky Ecover, to už je pro mě taková eko klasika. Nedávno jsem objevila (taky od Ecover) "prací prášek bez parfemace". Některé prášky vytváří na vypraném oblečení tak výraznou vůni, že se mi pak nepříjemně tluče s parfémem, takže prášek bez parfemace je pro mě řešení. Eko prostředky fungují spolehlivě, aspoň já s nimi mám tu nejlepší zkušenost. Jsou účinné, šetří prádlo, pokožku, životní prostředí a často i peníze, takže zkus, neboj se. ;-)

      Vymazat
    2. Díky za tip, vyzkouším.:)

      Vymazat
  6. Na Carrie se dívám v Carrie Diaries :)

    OdpovědětVymazat
  7. Sex ve městě miluju!Jinak vždycky koukám,kolik máš doma vychytávek,skvělý:)

    OdpovědětVymazat
  8. Prosím Vivi,okamžitě si mě dej na první řádku do diáře, že jdeš uklízet k nám. Ovšem nevím, zda tě potěším, máme myčku na nádobí???:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonymní17:07

      Já mám doma také myčku, ale stejně musím nádobí mýt - občas je jen pár hrnků a nevyplatí se myčku zapínat nebo hodně mastné nádobí a hrnce musím předumývat :)). Takže myjeme podle mě fakt všechny. :))

      Vymazat
    2. Taky jsme myčku doma měli (ale jsem radši bez ní), takže proto vím, že nádobí myjeme všechny, i když některé z nás si při umývání pomáhají kuchyňskou technikou. Ale já mám moc ráda ten pocit zabořit ruce do horké vody s pěnou a čistit všechno moje oblíbené nádobí ;-).

      Vymazat
  9. Tak já na Sex ve městě koukám při úklidu, tedy zavřu tam robota a koukám na film a u toho mne občas ruší myčka, pračka. Mytí podlah tak zvládá robot, ale bohužel se musí do něj nalévat voda, ach jo.

    K nám můžeš přijít utřít prach, budu tě při tom chválit cokoliv a mramorovou bábovku ti k tomu taky upeču. Jinak uvažuji i o pomocníku na okna, ale zatím mne odrazuje cena.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Marti, tak v tom případě jsme domluvené (mám ráda k bábovce ještě šlehačku a kakao). ;-)
      To já se vždycky ptám: "za jakou cenu stojí naše životní prostředí?" a odpověď je jasná, takže proto klidně sahám do peněženky při úklidu trochu hlouběji. ;-)

      Vymazat
  10. Jdou ty voňavé prostředky na mytí nádobí, které používáš, používat i v myčce? Mám to štěstí že toho v ruce moc mýt nemusím, ale zajímá mě zda se to bez problémů dá použít do myčky. Z mého logického hlediska se tam dá nalít i jar, ale...Případně nevíš o firmě, která něco takového prodává? Ono se toho do té myčky lije víc - i leštidlo a speciální sůl...

    Děkuju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Smajisko, používala jsem, když jsme ještě měli myčku, tyhle tyblety:
      http://www.countrylife.cz/ecover-tablety-do-mycky-500-g
      Teď ale myju nádobí pěkně jako za starých dobrých časů v ruce ;-), takže bohužel nevím, jestli se dají prostředky od Durance lít do myčky. Možná by ti poradili přímo na mejlu: info@countrylife.cz

      Vymazat
  11. Krasne drobnosti, ktore vykuzlia usmev. ;)

    OdpovědětVymazat
  12. Vivinko,
    Právě před pár týdny jsem se začala dívat na sex ve městě postupně na všechny díly !(jsem u druhé série ;)
    Carrie je nejlepší ! :)

    OdpovědětVymazat
  13. Anonymní13:41

    Krásné věcičky, krásné fotky, zajímavý článek, co víc dodat;)
    Ráda bych Tě pozvala na trochu vintage giveaway a o francouzská mydýlka na http://veroniqueslife.blogspot.cz/2013/09/historicky-prvni-francouzska-giveaway.html

    Zdraví V.

    OdpovědětVymazat
  14. patrím k ľuďom, ktorí vyhlasujú, aké má upratovanie relaxačno-meditačné účinky, a že je to činnosť, ktorá vie vyčistiť nielen každý kút v dome, ale dokáže vyčistiť i hlavu :) napriek tomu sa mi upratovať nikdy nechce :)

    k umývaniu riadu mám ale vrúcny vzťah, a to od chvíle, kedy som si čítala Annu zo Zeleného domu, a ona tam raz pomáhala zatrpknutej starej dievke umývať riad po skončení svadby jej sestry. zatrpknutá dievčina umývanie riadu neznášala a čudovala sa Anne, čo sa jej na tom môže páčiť. a Anna svojím pateticko-láskavo-vševediacim hláskom odpovedala niečo v tom zmysle, že sa jej páči robiť zo špinavých vecí zase krásne, čisté. no, kto by nechcel byť kúzelníkom! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Cookie, Anna ze Zeleného domu byla moje veleoblíbená knížka, děkuju za připomenutí. Anna dokázala ze všeho, i z těch nejobyčejnějších věcí, udělat malý svátek. Chci být jako Anna! ;-))

      Vymazat
    2. toto je hrozne krasna spomienka... :D Annu som aj pre tuto vlastnost milovala... dakujem dievcata! :**

      Vymazat
  15. Anonymní17:03

    Já jsem si u tvého článku zas tak krásně oddechla! Ty umíš o všem psát a fotit s takovou lehkostí! Z Countrylife jsem si už díky tobě koupila pár kosmetických zbraní a vše k mojí velké spokojenosti. Přírodní prostředek na nádobí ještě nemám, ale ráda jsem se nechala inspirovat. Vivi trvám na tom, aby jsi psala články každý den, miluje je! :))
    Kačka L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kačko, tak to jsem opravdu moc ráda. A s tím každodenním psaním...to by za mě musel někdo chodit do práce (třeba ty?) ;-).

      Vymazat
  16. Bude to znít divně, ale chvíle, které trávíme s přítelem (čti nejlepším kuchařem na světě) v kuchyni jsou ty nejlepší. Miluju, když spolu něco vaříme nebo vytváříme. A to nádobí, s tím se střídáme ;)
    Pěkný nedělní večer přeje Eve.h

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, to nezní divně, ale báječně! ;-)
      My se taky dřív střídali, ale když mému muži šlo mytí straáášně moc pomalu...;-)

      Vymazat
  17. Děkuju vám všem za moc milé komentáře, moc jste mě potěšili. ♥

    OdpovědětVymazat
  18. Anonymní23:12

    Ahoj Vivi,
    Ty mas tolik super vecicek. Ten drateny kosik, vtipne uterky s myskami, ten hrnec!!!, dreveny receptar nebo desky z M&S - uplne genialni vkus! Navic se mi libi tvoje laska k bio a eko, mame ji spolecnou. Na tymian s citronem jsi me nalakala,ale koukala jsem, ze maji i matu s verbenou nebo cypris (vaham......).
    Zdravi Lenka z Prahy

    OdpovědětVymazat
  19. Draha Vivinka,
    prichadzam k tebe konecne aj na maly komentik medzi vsetkymi tymi povinnostami, ktorymi som poslednou dobou zavalena...(ale mnohe mimo pocitaca, snad aspon to potesi :) )
    No nemysli si, ze na Vivinku zabudam, o tom ani reci! Prezivam s tebou vsetky tesiace veci, vyletiky, nove patlanicka ksichtikove i mileho Pouika, ktoreho si nam predtavila...Bez Vivi by to neslo proste.
    A dnes mi konecne zaplo, koho mi tak pripominas.. Jednu z mojich oblubenych postav literarneho sveta, ktora ma sprevadzala verne tolke mlade roky... :) Aj ty mas Vivinka talent zmenit veci na krajsie, tesivejsie, zaujimave. Este aj umyvanie riadu a upratovanie. A to je vykon!! Toto je asi namilsi "kuchynsko- domaci" clanok, aky som citala- ever :)
    Ked budem robit velky uklid, tak uz len so satkou vo vlasoch ;) :**
    Maj sa krasne a uzivaj podzim :*
    Tvoj Tin

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonymní15:38

      Já si čtu u Vivi vždy i komentáře - je to balzám na duši. :) K.

      Vymazat
    2. Já jsem tak šťastný bloger :-D. Děkuju moc, nemohla bych si přát milejší komentář(e). Tinuško, vždyť pokud má být někdo tou pravou a jedinou Annou ze zeleného domu, tak jsi to Ty. Na Tvou počest jsem si "Annu" před chvílí "natáhla" do svého počítače a při jejím sledováním budu myslet celou dobu na Tebe. ;-)
      A věřím, že Tvá profesní dráha bude přesně taková, jaká je Tvá dráha blogerky a přítelkyně - poctivá, lidem pomáhající a ukazující cestu, jak být šťastnější.
      Děkuju za věrnost, jsi poklad.

      Vymazat
    3. Vivinecka, ty si proste uzasna...nemam slov.. ♡
      Ja dakujem.

      Vymazat
    4. Ja si myslím to isté o mojej milej Tinuške ♡ ♡ ♡ .

      Vymazat
  20. Anonymní16:43

    Jeee, já se snad odteď budu na uklízení těšit! :-) A Annu ze Zeleného domu si musím přečíst, jsem ostuda, úplně mě minula. Ale určitě to napravím - díky za tip, děvčata, a tobě, Vivi, přeju pro příště veselé umývání nádobí bez střepů (i když přinášejí štěstí, ale proč by to měly být zrovna střepy z oblíbených talířů? ;o) Niki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Niki, to je dobrý nápad - těšit se na uklízení. Já si při něm pouštím divoké songy, všelijak se "nakrucuju a tancuju" a práce mi jde pěkně od ruky. A že si při tom i hlasitě zpívám? No, já si nevybrala naše sousedy, oni si nevybrali mě. ;-) Však víš, že to umím doma zařídit tak, abych pak dostala na slzy lítosti náplastičku - zlatý řetízek nebo nový šátek do vlasů :-D.
      Měj se krásně a děkuju. :-*

      Vymazat
  21. Ahoj Vivi!
    Po tvém nádherném povídání musí chytnout každý slinu pro úklid. :-)
    Mě naštěstí mytí nádobí baví - musím ale s pravdou ven - mytí nádobí mě baví, zato jeho utírání ani trošičku. :-)
    Tvůj mycí prostředek neznám, ale jak si o něm čtu chválu, musí být vážně dobrý. :-)

    Vivi, já pádím na tvůj další článek - sejdeme se tam! Ahoj!!! :-DDDD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Šárko, no vidíš, mě nádobí taky nebaví utírat, a tak jsem si pořídila odkapávač, nádobí odkapává a schne samo a v ušetřeném čase můžu na internetu hledat tuzexové panenky do sbírky, však víš. ;-)

      Vymazat
  22. Jíťa11:04

    Hezký den, no a co když nechci být pro svého muže pouze hospodyňka, ale sexy dračice. A už mě docela štve, že nám to doma v posteli moc neklape. Nezkoušela jste některá třeba tohle? Chtěla bych být v posteli zase ta dračice jako když jsme spolu začínali.

    OdpovědětVymazat