30.11.13

Jeden zlatý dárek, který mě šokoval hned několikrát

Je to přesně týden zpátky, co jsem se chystala prožít typickou sobotu. Dopoledne strávit ve městě, zajít do nové kavárny na malinový dort, odpoledne pracovat a večer si pustit Pulp Fiction. Jenže pak jsem se podívala do diáře na poznámku "V sobotu vyžehlit" a taky na kopu prádla, kterou jsem se nenápadně (a marně) snažila už druhý týden začlenit do našeho bytu jako součást vybavení a došlo mi, že se ruší městsky holčičí dopoledne i večerní film...no, ten možná bude, pokud stihnu vyžehlit všechny zmuchlané svršky, které na mě už nedočkavě mrkají. Nedá se nic dělat, s chutí do toho, půl je hotovo. 
Zkrátka vzala jsem do ruky svou starou žehličku, když v tom jsem se podívala vedle ní - na velkou krabici se žhavou novinkou od Philipsu, která do světa hlásala taková hesla jako "revoluční žehlička PerfectCare Silenc", "světový parní generátor" nebo "příjemné žehlení". Měla jsem ji dobře schovanou ve skříni jako vánoční dárek pro mou mamku, která celý život žehlila a žehlí těžkopádnou žehličkou, a já pro ni chtěla už konečně něco lepšího...
Když je něco určeno jako dárek pro někoho jiného, je zakázáno to používat, že? Jenže s vidinou celodenního žehlicího procesu se starou žehličkou mi začal na rameni skákat červený čertík a volal: "tak tu novou žehličku přece rozbal, tak ji zkus, co ti to udělá? jenom ji vyzkoušíš, jestli se pro mamku hodí, tak dělej, dělej, rozbal ji!". Povím vám, tihle červení čertíci jsou tak otravní a tvrdohlaví...a taky vám už dopředu prozradím, že mamka dostane k Vánocům parfém, krémy, knížky, mixér a lampu (ale žehličku už z ruky nedám)! Rozbalila jsem ji tedy, zapojila a záhy zažila šok (né elektrický) a pak druhý a třetí a celkem jich bylo pět! Hned vám povím, co mě tak překvapilo.

Takže ten zabavený vánoční dárek, zlatem naparáděná žehlička PerfectCare Silenc, mi měl ušetřit čas a ukázat revoluci v žehlení. Popravdě, já na tyhle řeči moc nedám, ale bývám ohromně zvědavá, jestli je na zázračných novinkách třeba aspoň špetka pravdy. Bez mučení přiznávám, že mě můj zlatobílý parní generátor Silence z řady Philips PerfectCare nechal žehlit docela dlouho s otevřenou pusou, protože:

1) jsem nemusela vůbec nastavovat teplotu. Mohla jsem žehlit bavlnu, hedvábí, satén, syntetiku i vlnu a moje chytrá zlatá žehličková holka zvládala všechny materiály "na jednu teplotu" a tancovala si svůj žehlící tanec ve společnosti mých šatů a košilek, které se s ní cítily v naprostém bezpečí. Jedno nastavení teploty pro všechny druhy látek...žena 21. století se má!

2) ona je tak bezpečná! Mohla jsem ji položit na žehlicí prkno rozpálenou dolní stranou nebo ji dokonce nechat položenou na látce třeba i 5 minut a ono nic...nic se nespálilo, nic nehořelo, nedoutnalo...prostě si tam jen tak ležela a tvářila se spokojeně (a já vlastně taky). Takže teď, když budu žehlit, zazvoní pošťák, žehličku nechám položenou na oblíbených šatech a budu s pošťákem 5 minut nadávat na politiku, nevyhoříme (výborně!)

3) slogany hlásaly, že je to nejtišší parní generátor na světě a ono opravdu bylo slyšet, když mi samým rozčilením upadl na zem špendlík; žádné hučení, syčení páry, jen tichoučko...jako na dobrou noc.

4) prádlo, které jindy žehlím dlouhé hodiny, jsem měla vyžehleno za polovinu času (tomu říkám efektivita - žádné třídění oblečení podle materiálu, žádné čekání, až se teplota otočením kolečka změní a přizpůsobí další košili...prostě jen žehlíte a sledujte při tom oblíbený film)

5) můj muž se na mě při žehlení díval a v jednu chvíli si žehličku půjčil, zkusil to taky a perfektně vyžehlil mou růžovou košilku (ale mám nakázáno o tom v žádném případě na blogu nepsat). ;-)

Ačkoliv si teď díky té báječné zlaté revoluční novince můžu při žehlení zpívat, tancovat, číst, pít kávu nebo se dívat na DVD, přiznávám, že k dokonalosti žehličce (nebo tedy parnímu generátoru) přece jen pár vychytávek chybí. Tady jsou tři věci, které musím vytknout:

1) žehličkový generátor PerfectCare (říkejme mu klidně jen "zlatá holka") umí téměř všechno, ale nedokáže upéct jahodové cupcakes, což považuju za zásadní nedostatek,
2) nedokáže vyžehlit, aniž bych u toho nebyla přítomná (nemohla jsem tedy odejít do města a nechat ji doma samotnou, aby udělala svou práci)
3) vyžehlené prádlo nedokáže složit a uložit do skříně - zkrátka, nic není dokonalé.

V pracovním týdnu jsem si vzala žehličku do svého obchodu a žehlila s ní všechno, nač jsem se se starou žehličkou bála i jen pomyslet. Představa, že bych špatně nastavila teplotu a spálila nějaké retro saténové šaty (už se mi to stalo), mi dřív naháněla hrůzu. Ale teď si jen tak postávám u žehlicího prkna, sleduju na monitoru Ally McBealovou a pod rukama se mi točí rychlostí blesku všechny materiály, na které si jen vzpomenu. 
Musela jsem vám o tom všem napsat, protože i když mě občas zajímají pohledy do minulosti (50. a 60. léta mě budou vždycky bavit), jsem taky velká milovnice věcí nových, aktuálních, super moderních a jsem šťastná, že žijeme v 21. století, které nás svými technickými vymoženostmi hýčká a spoří nám čas. Teď jen jde o to využít ušetřený čas účelně a k tomu, abychom byli v životě opravdu spokojení.

PS: zítra se na vás těším...bude to tady hodně, hodně vánoční. ;-)
Vivi podpis

51 komentářů:

  1. No... Myslím, že je asi fakt dobrá. Ja som kedysi tiež chcela niečo revolučné, niečo čo žehlí samo... Ale naozaj si neviem spomenúť kedy som žehličku držala v rukách posledný krát. A najlepšie na tom je, že ani moja mamka si už nespomína kedy naposledy žehlila :D Proste sme sa v jeden krásny deň obe nas**li a od vtedy nežehlíme :D Nevyžehlené prádlo fakt nevyzerá zle, stačí len keď dobre uschne a pekne sa poskladá. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Romčo, tak tomu říkám "revoluční technicka žehlení" - prostě nežehlit vůbec. Skvělý nápad! ;-)

      Vymazat
  2. Teda, to je ale šikulka!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Až na to, že neumí ty cupcakes. ;-)

      Vymazat
  3. Anonymní10:11

    Draha Vivi, neuveritelne! Do clanku o zehlicce jsi vnesla napeti, humor, zaverecne pouceni a uzasne fotky. Tebe je pro blog skoda, mela by jsi psat knihy. Pokud vim, uz ti to tu plno lidi navrhovalo. Neplanujes to? :)
    Pozdravy od Janci K. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jani, děkuju za milý komplimenty, se budu červenat. ;-)
      Zrovna včera jsem byla nakupovat knížky k Vánocům a povím Ti, všude jsou jich mraky. Že by svět potřeboval další, tím spíš, že by byla ode mě, to si nejsem vůbec jistá, ale děkuju ;-).

      Vymazat
    2. A já si tím jistá jsem..mám tu spoustu knih na které se těším a zatím mají smůlu, protože když mám chvilku, čtu si na Tvém blogu :).

      Vymazat
    3. Ahoj Lilith, Ty jsi tak milá. Vykouzlila jsi mi na tváři úsměv, který tam budu mít nepřetržitě nejmíň dva dny.♥
      Tak já se tedy vynasnažím, aby časem na tvém komínku knih přibyla i nějaká s růžovým obalem od Vivi Vintage ;-).

      Vymazat
  4. my si teď taky doma kupovali novou žehličku a hned je žehlení mnohem lepší. přítel už se taky snažil něco vyžehlit :D.
    Once Upon a Time

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Výborně ;-), nakonec se to zdá jako dobrý nápad - zapojit do žehlícího procesu naše muže. A my klidně můžeme jít ulovit mamuta...je přece emancipace ;-).

      Vymazat
  5. Ahoj Vivi! :-)
    No tomu říkám žehlička! :-). Počkej, až se maminka doví, že měla být její, tak jí stejně odnese! :-)
    Žehlička má krásný desing a jen valím oči nad vším, co ta holka jedna zlatá dovede! :-)
    Pobavily mě tvé připomínky, co ještě nesvede! :-) Ale souhlasím, když už máme vysavač, který sám vysává, stěrku, která sama myje okna, tak už by to mohli vymyslet i se žehličkou! :-)

    Vivi, fotografie jsou úžasné! Nemohu odtrhnout oči! :-) A neboj, budu jako dělat, že jsem si nepřečetla zmínku o tvém muži a žehlení! :-) :-) :-) :-)

    Vivi, zítřejší článek si nenechám zanic ujít! Jupííí! :-)
    Ahoj Vivi! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Šavi, tenhle článek určitě mamce nedám číst ;-).
      Vidím, že mi ve všem rozumíš, ale to ty vždycky. :-**.
      Děkuju moc, zlatíčko jsi.

      Vymazat
  6. Tak toto je super článek :D I když já ještě žehlit nemusím a takový ty diskuze o tom, která žehlička je lepší a která ne, musela jsem to dočíst do konce, protože jsi to suprově napsala :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám velkou radost, děkuju ;-).

      Vymazat
  7. Vivi děkui za tip na přání Ježíškovi. Vzhledem k tomu, že před každou přehlídkou trávím hodiny u žehličky (obzvláště miluji taftové šaty s dlouhou sukní, cca 7 m šíře z padesátých let), a vždy se přesvědčuji, že žehlení miluji, snad se stane přesvědčení skutečností.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ach Hanni, říkáš "taftové šaty s dlouhou sukní z padesátých let"? Já dneska neusnu...;-)

      Vymazat
    2. Pokud chceš, tak až bude akce v Praze, zavoláme a přijď si je předvést. Jsou světlě modré.

      Vymazat
    3. Světle modré? Tak touhle informací pohár mojí trpělivosti přetekl. ;-) Zavoláme si. ;-)

      Vymazat
  8. U mne to bylo naopak. Super výkonný žehlící přístroj jsem si koupila, ale šel k mámě. Ta je s ním spokojená.

    Říkáš, že je dobrý? Nějaký by se mi hodil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Marti, upřímně, mám trochu výčitky svědomí, že jsem si "parní válec" nechala, protože by si ho mamka zasloužila, ale koneckonců - nezasloužíme si my všechny ty nejlepší technické vymoženosti?! ;-) Vsadím se, že pokud si ho někdy pořídíš, svojí mamce ho nedáš. ;-)

      Vymazat
  9. I takovýhle reklamní článek dokážeš napsat tak zajímavě! :D :)

    Eiva Poppins: Brighton Based Blogger

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Ivo, děkuju, potěšila jsi mě. Ale ono není nic jednoduššího, než psát o věcech, ze kterých mám radost, a který mě baví - to se pak píše samo ;-).

      Vymazat
  10. O té samé parní žehličce básním už několik měsíců a před pár dny jsem přítele táhla do ElektroWorldu. Pro gramofon (ten jako máš ty s názvem Mini Elvis) a také že okoukneme žehličku. Chtěla jsem tu samou, jenže v tmavě modrém, ale tato tvá se mi začala líbit víc. :D No a přítel mi koupil gramofón!!!!, ale žehlička se mu nezamlouvala. Je to prý velké a drahé. No a dneska jsem tu uviděla tvůj článek, dala jsem mu ho přečíst a on se začal usmívat, a že tedy uvidíme. Ale když on řekne "uvidíme" a usmívá se přitom, tak to znamená, že žehlička bude moje!! :D Nevím, jak ti poděkovat.:DD Ještě jsem se chtěla zeptat, jestli neplánuješ nějaký článek s typy na dárky pro kluky. Přítel už ví,co mi má koupit, ale já mám v hlavě vymeteno. Další mikina a kšiltovka by ho asi už nepotěšila.:D Díky zlatá Vivi. ♡

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je bomba! ;-)
      Už jsem dostala podobných otázek na "tipy pro muže" víc, tak něco určitě vymyslím ;-).

      Vymazat
  11. Anonymní12:06

    Mě se nejvíc líbí, jak si dokážeš všechno užívat, i to žehlení. Já naštěstí žehlit nemusím, to dělá maminka, ale po tvém super článku si asi vyžehlím alespoň kapesníček. :o) Jo a ty tvoje šaty na poslední fotce bych brala všechny!
    Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonymní12:08

      Jo a Vivíku, ty halenky z první fotky jsou také tvoje? Krása!

      Vymazat
    2. Ó, tak to bude jistě ten nejsuperbezvadněji vyžehlený kapesníček pod sluncem. ;-)
      Jasnačka, halenky (tedy spíš spodní košilky a topy) jsou moje - ani by mě nenapadlo žehlit cizí :-D

      Vymazat
  12. Dear Vivi, you made me so smile! I hate to iron too you know but this one must be excellent, thanks for your tips. You always make everything sweeter with your adorable pics. Kisses and hugs my dear, enjoy the weekend, and hope not ironing! ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Il servizio non oggi, mia cara italiano. Grazie, sei dolce
      Abbraccio ...♥

      Vymazat
  13. Tak ta je krásná ! :) je vidět, že bude kvalitní a musí s ní být člověk spokojený ! :)
    S tou se musí ale žehlit, juu O:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Nikky, je to tak, žehlí se s ní prima, i když kdyby se nemuselo žehlit vůbec, bylo by to ještě lepší. ;-)

      Vymazat
  14. Krásný příspěvek, náramně jsem se bavila a byla napjatá, jak všechno dopadne. Mám ráda Váš pohled na život. Martina

    OdpovědětVymazat
  15. Tak to som teda zvedavá, ako si to u Jiřika vyžehlíš...;-). Ale predpokladám, že to budeš skúšať v ružovej košielke;-)). V tej ide (určite) všetko hladšie. No ale to už teda riadne odbočujem.:P
    No teda Viví, toto vyzerá ako riadne silná konkurencia mojej "žehličky v spreji":D. cmuk!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dandíku, Ty bys mohla vymýšlet příběhy do "červené knihovny", ale jak tě znám, některé by se musely vysílat až po 22. hodině ;-).
      Žehlička ve spreji...ach, může tě člověk nemilovat? ;-) ♥

      Vymazat
  16. Vivi, úplně s tebou cítím, mě žehlení čeká dneska.. Naštěstí mám taky jeden fajn přístroj (i když jiný než ty) a od té doby co ho mám se na žehlení docela i těším :o). A to je přesně to co na něj slibovala reklama "žehlení Vás bude bavit" :o). Takže žehlení zdar! :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Deni, teď by to chtělo ještě nějaký super přístroj na vytírání podlahy, utírání prachu a leštění oken - tyhle činnosti mě totiž zatím vůbec nebaví. ;-)
      Tak ať ti to jde pěkně od ruky. :-*

      Vymazat
  17. To já už se těším na zítřek a na tvůj hodně, hodně vánoční článek....o žehličce jsem si přečetla ráda, ale mám na ní snad ještě pár let čas, já bych spíš potřebovala ten vysavač co vysává sám a kdyby k tomu uměl upéct i brownies, to by teprv bylo něco ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Darinko, dobře děláš, ve Tvém věku se žehličky vyhýbej velkým obloukem. Ňam, brownies! ;-)

      Vymazat
  18. Vivi, to jsi mi kápla do noty - moje stará žehlička už dosluhuje. Když se jí manžel díval tento týden do útrob, říkal, ať už se začínám porozhlížet po nové, jeho oprava je prý jen provizorní. Tak už asi vím, co ještě připíšu Ježíškovi do dopisu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Ali, tak to musí být osud ;-).

      Vymazat
  19. Nemusí se nastavovat teplota? Žasnu. Bohužel takový moderní přístroj neznám ani nemám...škoda...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, teplota se nastavovat nemusí ;-). Ali, jaképak "škoda" - vždyť není všem dnům konec. Buď veselá! ;-)

      Vymazat
  20. Chtěla bych žehličku co umí vše :D i to sama poskládat :D každopádně tímhle jsi mně dostala :) asi ji koupím :)

    Lucy Enne

    OdpovědětVymazat
  21. Anonymní18:00

    Já zírám! Ty máš každý článek tolik proracovaný, na všem si dáváš tolik záležet,
    až si říkám, jestli vůbec můžeš stíhat ještě něco jiného než blog? Zatímco jiné blogy
    vždy jen tak prolítnu, tady čtu každý článek dvakrát :) Jak píše Lucy nade mnou -i mě
    jsi zas dostala a žehličku chci a chci a chci! 8-) Těším se na zítra (vánoční článek,to
    si dám líbit) :8-) Denny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Denny, ve dne píšu a fotím pro blog, v noci dělám svou práci, která mě živí a spím při obědové pauze...těžký život blogerův. ;-)
      Moc jsi mě potěšila, děkuju. ♥

      Vymazat
  22. Anonymní21:38

    Opravdu dobrá věc,ráda bych ji měla . ale v dnešní době ta cena....nevím ,nevím, jestli si ji holky pořídí. Jana.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jani, to necháme na nich, jestli si ji pořídí nebo ne ;-), ale jak jsem tak dneska četla e-maily a některé z komentářů, tak se mi zdá, že žehličku budou nadělovat hlavně partneři, kteří rádi svým ženám ulehčí život. ;-) Protože když dáma rychle vyžehlí, tak pak bude mít víc času na svého muže...spravedlnost existuje). ;-)

      Vymazat
  23. Ahoj Vivi tak žehlička už je od dneška moje. :) Nemohla jsem se na ní ani podívat, přítel jí hned někam schoval a vyndá až o čtyriadvacátém prosinci:), ale můžu se tě na něco zeptat? Není nějak hodně složitá ta příprava na žehlení? Za jak dlouho po zapnutí se může žehlit (jestli se nemusí nějak hodně dlouho nahřívat??). Díky Vivi!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je prima, gratuluju ;-). Nemusíš se vůbec bát - ovládání je super jednoduchoučké - napníš nádobu na vodu, žehličku dáš do zásuvky, počkáš dvě minutky a hned můžeš začít žehlit. Tak Ti přeju jako ze sloganu "příjemné žehlení" ;-).

      Vymazat