30.4.13

Radosti pod širým nebem aneb Víno a mír

Sbalit velkou pruhovanou deku, papírové kelímky, brčka, termosku s kafem, namazat křupavé rohlíky sýrem, přibalit rajčata, ubrousky a po cestě si koupit čerstvé koblihy s čokoládovou náplní a vyrazit ven. Na piknik do parku, do lesa, na chatu nebo si udělat príma posezení na nábřeží u řeky...tedy když nám počasí přeje. A když se sluníčko tváří, že nás nezná, je fajn si takový výlet aspoň plánovat. 
Přiznávám se, že jsem právě teď nadšená, že sedíte u počítače a čtete můj článek ;-), ale přesto si myslím, že opravdové jarní radosti můžeme zažít někde úplně jinde, než u stolu s ospalým počítačem.
Dneska vám chci ukázat, z čeho všeho je možné se radovat, když si člověk nazuje tenisky, nechá svoje starosti za dveřmi bytu a vyběhne vstříc zážitkům. A nemusí se hned skály lámat! Takovým dobrodružstvím může být klidně i vaření pod širým nebem nebo doma připravený oběd spořádaný v parku na piknikové dece, smočení se v řece (ovšem zatím jen tak po kotníky...nebo maximálně po prdýlku), kytice žlutých tulipánů v plechovém džbánku nebo troška vína popíjená při podvečerním venkovním posezení. Tak se teď můžete podívat (a doufám, že se i inspirovat), jaká jarní dobrodružství jsem zažila před pár dny v našem pididomku u vody.

"Život je buď odvážné dobrodružství nebo vůbec nic." (Helen Keller).
...najít v sobě odvahu dělat i obyčejné věci s chutí a "jinak"...

Když je horko, ráda si sedám do trávy, jím nanuky (vyrábím si je z ananasových a jahodových džusů) a zapisuju si do notesů svoje nápady. A ta zmrzlina v levém rohu? Tu jsem do fotky zatím jen přimalovala, ale brzy bude doopravdická a domácí.

Sednout si s oblíbenou knížkou na schůdky k řece, naTUCnout se něčím dobrým a nechat odplout všechny starosti...ať už to uděláte na chatě u řeky, na vesnici u malého rybníku nebo v městském parku, vaše hlava, která se bude cítit nezvykle bezstarostně, vám za to bude vděčná.

Se všemi nezvanými návštěvníky, které na vás v přírodě nebo na chatě čekají, je potřeba dobře vycházet a nekřičet (Vivi, n-e-k-ř-i-č-e-t!), když na vás odněkud nečekaně vykouknou. Malí růžoví poníci mě dokážou v šuplíku pracovního stolu překvapit, ale nebojím se jich. A co se pavouků týče (Vivi, n-e-k-ř-i-č-e-t, prosím!), je potřeba je z obydlí urychleně, neprodleně vynést (živé a zdravé) - k tomu je nutné mít po ruce mého muže alias lovce Pampaliniho, velkou sklenici a pohled, který zajistí bezpečný odchyt a následný přenos pavouka za sousedův plot.

Připravovat venku jídlo, je jako vařit v té největší kuchyni na světě. Žádné čtyři stěny, nic vás neomezuje. Krájíte papriky, rajčata, sýry, kořeníte, přitom mícháte citronádu a udílíte kuchařské rozkazy pomocným kuchtíkům - sýkorkám, které vám koukají pod ruce.  Možná, že právě tohle je to štěstí, které člověk tak usilovně hledá všude jinde...

Kdykoliv se v budoucnu podívám na tuhle "zamlženou" fotku, vybavím si to ráno...sešla jsem z ložnice po schodech do kuchyně a v místnosti byla tak zvláštní atmosféra s mlhově intenzivním jarním světlem, až jsem zůstala chvilku užasle stát. Vzduch voněl rosou, kvetoucími hyacinty pod okny a moje extravagantní tílko s koněm klidně viselo na stěně a čekalo. Moc dobře vědělo, že spolu prožijeme svobodný a divoký den. Že spolu budeme vařit na lavici v altánku, pozorovat ještěrky a žabky a užívat si obyčejné chvíle s takovou radostí, jako kdyby to bylo to největší dobrodružství na světě...

Když v dubnu svítí sluníčko ze všech sil, vy jste u řeky, která vás láká a máte na sobě jen něco malého tyrkysového s růžovými květy a přes to pruhované šaty, je jen jediná možnost, co v takovou chvíli udělat...

Všechny naše osušky jsou jednobarevné - bílé, tyrkysové nebo světle růžové - až na jednu jedinou, která je nejšťastnější v pididomku u řeky, kde si může snít svůj sen o rozbouřených vlnách studeného oceánu.

"Víno a mír" je klasika - všichni jsme ji četli nebo zažili. Peace will come to me...se žlutými tulipány a Rulandským šedým určitě. 
Vivi podpis

80 komentářů:

  1. Rulandské šedé mám docela ráda. Ale radši červený tramín nebo sladkou Pálavu. Ach :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ach, červený tramín...to je moje nejoblíbenější bílé víno ;-).

      Vymazat
  2. Moc pěkně si to napsala. Hned se na ten dnešní den dívám s o něco romantičtějšíma očima. Teď už jen, aby se to počasí trochu umoudřilo a beru deku, učebnici (bohužel) a rohlíky a vyrážím do parku za nutriema. Jen to víno bych za bílého dne asi nahradila. Přeci jen, vytuhnout v parku na piknikové dece s učebnicí a rohlíkama...:-D Krásný den, Viv.:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je fakt, víno až k večeru ;-). A právě jsem se vrátila z takového nečekaného piknikového výletu doprovázeného pomerančovou zmrzlinou, a i když to tak nevypadá, je teploučko ;-).

      Vymazat
  3. Lucinko, ty jsi prostě úúúúžasná! děkuji. Pusu H.

    OdpovědětVymazat
  4. To jsi mě krásně jarně naladila. Děkuji, Vivi! Pikniky máme rádi, celá naše rodina, děti obzvláště. Už plánují, kam vyrazíme. A tílko s koněm - to nemá chybu. Musím takové sehnat pro dceru, ta z něj bude nadšená!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Ali, užívejte si všechny veselé piknikové chvíle (nebo spíš dny); tričko s koněm je můj nejoblíbenější kousek letošního jara. ;-)

      Vymazat
  5. Ach Lucinko, vezmi si ma!:D Budeme spolu krájať zeleninu (odlamovať čokoládu, uždibávať zo zmrzky, dolievať si;) v kuchyni bez stien, pozorovať jašteričky, (max)po kotníky v rieke obzerať časopisy a kři-čet na pavouky:DD
    Ta zamlžená fotka...♥ ah! To je dokonalosť! Dokonalá atmosféra, dokonalá jar... Aj ja chcem takého koníka, čo ma ráno čaká dole, takú stenu, také zahmlené ráno s intenzivním jarním světlem, také všetko! Som do teba♥. :D
    (prosím, dovoľte mi tu ešte "zůstat chvilku užasle stát." ;-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dandelijonko, povím ti na tvou výzvu jedinou možnost odpověď: ANO ♥

      Vymazat
  6. Aaaach tak tomu říkám post a la balzám na duši. Musím už rozhodně skoncovat s tou příšernou diplomkou a udělat si takový krásný přírodní den venku na sluníčku....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Evi, diplomka se k bezstarostným jarním dnům opravdu moc nehodí. Tak ať to všechno brzy zvládneš! :-*

      Vymazat
    2. Děkuju :)

      Vymazat
  7. Aaach vivi, rovnaku osusku sme kedysi mali doma :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to skvělá osuška pro všechny divoké povahy ;-).

      Vymazat
  8. Po tomto som uplne nakopnuta so dnesneho dna, no i do takychto chvil a vsetkeho co tu popisujes mila Vivi! :D Taky uzasny clanok, ze to clovek nepochopi....
    Skvele fotky, text, napady...vsetkooo! Ja to proste Ne-po-cho-pim :**
    Dakujem :D
    t.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem šťastná, děkuju za krásný komentář. ♥

      Vymazat
  9. Tak ja už nemusím ani nikde chodiť. S týmto článkom som sa na piknik už preniesla:)) aj vďaka tým kreatívnym fotkám:) Krásne, Vivi!
    DanyLoveLife

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I tak se to dá brát. Proč někam chodit, když fotky obstará Vivi. ;-) Děkuju moc, mám radost. ♥

      Vymazat
  10. Anonymní10:32

    Vivinka, I ❤ YOU. A nechapem, rovnako ako Tina. To si vystudovala nejakú skolu, v ktorej sa ucia, ako byt najkreativnejsie a najmilsi clovek na svete? :) Som vďaka tvojmu clanku nabita energiou na mesiac dopredu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ani nevím, co na to mám napsat. To je taková krása tohle číst!! ♥

      Vymazat
  11. Vivi Děkuji! Děkuji s velkým D, zachránila jsi můj dnešní den "prdelí napřed". Za tu prdel se omlouvám ale jinak to nejde, ráno jsem zaspala ("jen o dvě hodiny"), pak jsem si dala nejrychlejší běh do práce a tam jsem zjistila že vypadlo pár kolegů a že místo 4 lidí s kterými člověk počítá je tu jen jeden :D. Takže přesně TOHLE jsem potřebovala :o). Díky za dobití energie kterou dnes ještě budu dost potřebovat. Jsi nejlepší :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Deni, předaly jsme si energii vzájemně, protože jsi mě tak potěšila a tou "prdelí" rozesmála, že mám pocit (i bez Ruladského šedého), že na světě je prostě krásně :-D.

      Vymazat
  12. Hello from Spain, nice pics. I like picnic. Very cute. Keep in touch

    OdpovědětVymazat
  13. Hello from Spain, nice pics. I like picnic. Very cute. Keep in touch

    OdpovědětVymazat
  14. jeej Vivi musim svojho chlapa zobrat na piknik do travy :) uz sa tesiiiim

    www.perlaoreneta.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  15. Tak nekomplikované, bezstarostné, přirozené a krásné piknikování v chatičce u řeky bych si přála zažít, ale protože to není možné, saju všechny jmenované atributy skrze tvé fotky a text. Stín na duši a srdíčku sice neodplouvá, ale i tak jsem ti vděčná. Tričko s koněm jsem si k tomu vypůjčila, bez něj by to nešlo, ono je symbolem osvobození a volnosti. Jediný, koho neberu, je Helen K. - to je na mě příliš direktivní výrok.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Oli, jsem moc ráda, že jsi tu u mě nasála příjemnou atmosféru a je mi jasné, že to tričko s koněm ti bude moc slušet ;-). Já myslím, že i když člověk nemá možnost vegetit v chatičce u řeky, může si udělat krásný výlet s termoskou a miskou plnou ovoce třeba do parku nebo blízkého lesíka. Všude se dají najít krásná místa, kde se dá vyčistit hlava a poobědvat pod širým nebem. Je to opravdu uklidňující a stíny na duši se aspoň na chvíli přehluší sluníčkem a dobrou náladou. ♥
      Výrok Helen Keller není myšlen direktivně. Právě záleží na tom, jak si ho vyložíme a co v něm najdeme. Já v něm cítím povzbuzení, otevření se všemu, čeho se člověk bojí. Najít v sobě odvahu dělat věci "jinak". Někdy je člověk tak zajatý stereotypem, že už ani nevnímá, kolik hezkých věcí na světě je. Chápu její výrok tak, že odvážné dobrodružství je ukryté v každém našem dni - i v tom, který je zdánlivě obyčejný. I v "obyčejné procházce" se skrývá plno objevů...a není vlastně celý náš život, ať už ho žijeme klidně nebo divoce, jedno velké odvážné dobrodružství?!

      Vymazat
    2. Drahá Vivi, přijímám tvůj výklad nejen proto, že je tak přesvědčivý a dokonalý, ale protože cítím, že mě chceš povzbudit a možná všechny, kteří se cítí jaksi svázáni a nemají tu odvahu vymknout se zaběhlému a obecně přijímanému. Díky a přeji krásný první květnový den.

      Vymazat
    3. Milá Oli, je to přesně tak, jak píšeš. Vážím si toho, že jsi otevřená mým slovům a přeju ti jen samé štěstí a dny plné dobrodružství. ♥

      Vymazat
  16. Nádherná inspirace Vivi, musím říct, že se mi líbí vše, co si tady vyobrazila - víno i tucky, tulipány (červené:), tyrkysovou barvu a pobyt venku. Určitě se inspiruji a brzy spáchám piknik z koblihami :)...Krásné už brzy májové dny Tobě!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá eM, tak dobře - příště budou tulipány červené. :-) A ty na oplátku, prosím, připrav koblihy s čokoládovou náplní (tedy doufám, že na piknik jdeme spolu?!) ;-)

      Vymazat
  17. Dear Vivi, seems you had a very nice time! I'd love to do a picnic over there, it looks as a divine and peaceful place! Your photos are utterly adorable like always:) Wine and peace is my fav combo!:P Hugs and kisses my friend♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Il mio desiderio: io e te, sole, pic-nic, la pace e l'amore :-)
      Baci e abbracci, my dearest Lilli. ♥

      Vymazat
  18. Anonymní14:16

    Lucinko ten článek je opět dokonalý :) už se vidím u vody

    OdpovědětVymazat
  19. Jé Vivinko ,
    Viš co bych strašně ráda ? Skočit za Tebou na schůdek a opalovat se , smát se , vypnout mozek ... Krása ! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gabulko, udělej to...hned teď a bez váhání ;-). Těším se na tebe.

      Vymazat
  20. Krásný fotky, já miluju papriku!

    OdpovědětVymazat
  21. Anonymní15:45

    Mám pocit, že se mi po tvém článku vlila nová krev do žil. Vtipné, milé a k tomu krásné fotky. Suproš. :))
    Markéta

    OdpovědětVymazat
  22. V létě na chalupě si miluju natáhnout podložku do stínu, vytvořenýho obrovskou lípou a relaxovat s oddychovou prázdninovou knížkou! Není nic lepšího :) Ba jo, je! Lízat k tomu nanuk a upíjet ledovou limonádu...

    OdpovědětVymazat
  23. To tílko a ta kabelka! Vidím u tebe na fotkách vždycky věci, které sama už dlouho scháním :). Po přečtení tvého geniálního článku jsem šla hledat termosku a zítra je volný den, vím, co s ním udělám. Děkuji za překrásnou inspiraci.

    OdpovědětVymazat
  24. Teď si těch drobných radostí užívám, v kožichu se sklenkou Chateau Millet rok 2008 u kamen:-)Co je však nejdůležitější v dobré společnosti pana A....:-D Et la vie est belle!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ó, tak ráda tě tu zase vidím, ty moje kvítko francouzské ;-). ♥

      Vymazat
  25. Parádní fotky, také mám ráda takovéhle užívací dny:) Škoda,že už je zase kosa...

    OdpovědětVymazat
  26. Naprosto souhlas! Já se teď trvale vyvaluju na zahradě s hrnkem dobroučké kávy a hezkou knížkou, chodím bosá v trávě, sázím jahody a lovím žížaly a na chodnících klapu lodičkama...Miluju tohle období!

    OdpovědětVymazat
  27. Nice pics!! Congratulations 4 your blog!

    http://www.couturetrend.blogspot.it/

    Baci baci J&J

    OdpovědětVymazat
  28. Anonymní23:15

    Prostě dokonalé a enerii dobíjející! Waw!

    OdpovědětVymazat
  29. Vivinko milá..Po dlouhé době mám chvilku pro sebe a přišla jsem se potěšit k Tobě..opět v prvý čas..Normálně tady bulím,jako želvička..Moc ti děkuji za neustálé připomínání těch "maličkostí" bez kterých se nedá žít,těch chvilek,které nás dokážou udělt štastnými na spoustu dní,či na celý život..Tak málo jsem jich v posledních letech měla..Děkuji Ti za to Tvé neustálé něžné "pošťouchávání"..Vždyť já jsem samým trápením a starostmi málem zapomněla žít...Děkuji a těším se na další š´touch:-)
    Krásný první máj milá má...
    bi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani nevíš, jak si vážím tak krásných slov. A vlastně jsem ráda, že jsem Tě dojala, protože někdy si člověk přes slzy uvědomí přesně to, o čem píšeš. Jsem opravdu šťastná, že jsi přišla a nechala se ode mě zase pošťouchnout.
      Myslím na tebe, moje blogová mamčo. ♥♥♥

      Vymazat
  30. Úžasná inspirace, Vivinko. Příznám se, že mám sto chutí se sbalit z práce (no jo, někdo pracuje i ve svátek, ale za to je to klidnější než jindy a mám i čas se k tobě mrknou ;)) a vyběhnout ven k řece na pinknik. i když dnešní počasí mi láká spíše skočit do postele se svým mužem a dát si filmový den a spát. :) A díky tvému článku v kombinaci s dnešním počasím jsem si vzpomněla na Rozmarné léto, no vážně. :) Jak jsem viděla, ručník pře zábradlí, proužkované šaty v trávě, starý šuplík a knížku v trávě u řeky, tak mi to vytanulo na mysli a musela jsem ti to sdělit. ;)
    Jinak Pampalini mi pobavil. :)
    Přeji krásný první májový den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Verunko, tento způsob léta zdá se mi poněkud šťastným :-). Děkuju za krásný komentář a připomenutí filmu, který jsem neviděla možná deset let a je na čase to napravit. ♥

      Vymazat
  31. Vivi, úplně nejlepší je ten citát! Ten si musím zapsat - nejlépe rovnou do hlavy velkým tučným písmem! Jinak opět s tebou sdílím lásku k vínu a zejména Rulandské šedé je mé nejmilejší! PS. Tílko nenechám koňovi, už jsem ho u tebe okukovala ,o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Reny, já myslím, že ty už tenhle citát v hlavě máš, stačí jen posunovat z levé hemisféry do pravé, abys ho měla víc "na očích" ;-).
      Rulandské šedé už otvírám, skleničky umývám a dobré sýry krájím. Pochutnáme si spolu ;-).
      PS: já jsem se do toho tílka úplně zamilovala. Jedno mám na chatě, druhé doma a než se prodají, vezmu si z obchodu "do foroty" ještě asi jedno ;-).

      Vymazat
  32. super fotky :) tričko s konikom užasné ... pozývam ťa na GA http://for-beautyblog.blogspot.sk/2013/05/1giveaway.html

    OdpovědětVymazat
  33. Další krásný článek, který zahřeje u srdíčka :-)
    Vivinko já tak strašně doufám, že už si budu brzy lokat vínečko a cítit mír na vlastní malé zahrádce, co mi to děláš... Už aby to bylo :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo milá, však se dočkáš a bude to pohádka. Mezitím všechno plánuj, sni a pak sny realizuj a uvidíš, jak to uteče. Ani se nenaděješ a budeš mi psát komentáře z notebooku na vaší zahradě. ;-) ♥

      Vymazat
  34. Krasne, uplne ti zavidim (v dobrem) tvuj den, tve dny na chate, s slunickem, extravagantnim trickem, vine i zmrzkou:) Momentalne me ceka dlouhe obdobi plne zkousek, ale jakmile to bude za mnou, vylezu na slunicku, nejradeji s kamarady k vode, budu se slunit v svych zebrich plavkach, popijet tocenou kofolu a vecer prave ono Rulandske sede (take jej mam nejradeji) a vsechno bude faaajn:) Diky Tobe uz se zase tesim o neco vic a mam o neco vic sily na prekonani tech vsech zkousek a zapoctu:)

    OdpovědětVymazat
  35. Děkuju vám všem za nejmilejší komentáře, jsem za ně šťastná. ♥

    OdpovědětVymazat
  36. Milá Vivi, opět si mi ukázala, proč na tvůj blog tak ráda chodím. Tolik pozitivní nálady je k vidění opravdu jen u tebe ! :))Škoda, že dnes venku na žádné piknikování není počasí. Hned by šla také :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, to mám velikou radost. ♥
      A když je venku špatné počasí, je to ideální chvíle na to zůstat doma, nakoupit si přes internet piknikové vybavení :-D, plánovat výlety, pít horkou čokoládu a pouštět si filmy. ;-)

      Vymazat
    2. mít na to piknikové vybavení ještě tak peníze :D ale plánování výleů mám ráda. ačkoliv má člověk špatnou náladu, vidina něčeho, na co se v budoucnu může těit, mu ji zvedne :)

      Vymazat
    3. Milá Ann, o penězích to určitě není, je to spíš o vynalézavosti. Papírové kelímky (a dají se sehnat s těmi nejúžasnějšími retro motivy) jsou za pár kaček, stejně tak barevná brčka nebo růžové plastové příbory, kostkovanou deku najdeš určitě ve skříni (možná i u babičky) a dobrá nálada je dokonce zadarmo :-D. Něco mi říká, že si letos piknikování pořádně užiješ ;-).

      Vymazat
  37. Nechápu, že jsem včera minula tvůj článek...no soustředila jsem se asi na plánování podobné venkovní pohody. Už brzy...prosím ať je krásné počasí! Čtu, že ty jsi si to užila moc a moc a tak krásně to umíš popsat, že ti mohu jen přát, nechť to zažiješ znovu. Měj se tak krásně, jak to dovedeš asi jen ty!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Marti, moje články tu na Tebe vždycky počkají, slibuju. Doufám, že jsi venkovní pohodu řádně naplánovala a jakmile sluníčko pochopí, že už nemá dělat drahoty, vyrazíš někam na výlet.
      Jsi moc hodná, děkuju za přání. ;-)
      Nedovedu to jen já, vsadím se, že ty to umíš taky. ♥

      Vymazat
  38. Jé Vivi, pojďme si spolu ( a s tvými růžovými poníky) sednout k Vltavě! Přinesu domácí chléb a babiččinu meruňkovou marmeládu♥.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Klér, doufám, že to není jen nějaká legrace, protože já tam rozhodně budu. Jak slyším o Klér, o domácím chlebu a babiččině marmeládě, neváhám ani minutu. ;-) ♥

      Vymazat
  39. Kde si "ulovila" to úúúžasné tílko s koněm Vivi :)a Vivi,koukni se do mailu a k sobě na party lavičku, tomu neuvěříš! :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, no my jsme se hledaly, až jsme se našly - ten hrníček mě dostal :-). Přesný odkaz na tílečko najdeš přímo pod obrázkem, je z butiku Radost (jak jinak) ;-).

      Vymazat
    2. To tykání.. :-DD

      Vymazat
  40. Na svůj první letošní piknik se fakt hrozně těším! Bohužel počasí je zatím nic moc...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kejty, brzy nám už určitě bude hic ;-).

      Vymazat
  41. Tú osušku máme aj my doma :D

    OdpovědětVymazat
  42. Anonymní1:37

    Vivinecko, tenhle clanek a fotky jsou bezkonkurencni!!! Uplna letni pohoda! A to vino s nozickama! Mne by ale neuteklo, jak se jedna o Rulandske dokazu i nemozne! :-) Loveni pavouku u nas zvladam ja, muz ma pocit, ze kazdy je maskovana cerna vdova (a nebo houslista??, ktery je pry uplne nejjedovatejsi z jedovatejch) a odmita se k nim priblizit. Jen jednou jsem selhala, kdyz na mne za stinitkem u auta vykoukl jasne zeleny paboucek jako hrasek, ovsem s nohama desive chlupatyma a dlouhyma jako muj ukazovak. To jsem tryskem vyjela a zasahoval soused. :-)
    Lucka

    OdpovědětVymazat
  43. Miluju tvůj blog!Je úžasný a strašně si užívám každý článek. Jseš bezvadná!

    OdpovědětVymazat