18.4.13

Nápad pro radost aneb dvouminutové DIY

Náramně se mi líbí dělat někomu radost. Překvapit mamku, mého muže nebo kamarády nějakou drobností, kterou jsem vytvořila třeba u ranní kávy. A vymýšlím pořád nové a nové kravinky, kterými bych někomu trošku projasnila den. V poslední době jsem si oblíbila vystříhávání a malování všelijakých postaviček na špejli (v laškovné náladě jim říkám "potvory na špejlíku"). Kdysi mi takhle vyráběl všelijaké kouzelné a pohádkové bytosti můj taťka (taky mě šíleně lechtal až do úplného zemdlení od smíchu, vozil na kole a nejsložitější technikou na světě mě v první třídě učil poznávat hodiny). Jenže už asi dvacet let mi žádnou pohádkovou postavičku nenamaloval (netuším, proč s tím přestal), a tak je vytvářím sama. Třeba to bude bavit i vás, protože i dospěláci si přece můžou (občas musí) hrát...
Můžete je zapíchnout třeba do nedělní bublaniny nebo je nechat jako na pravém loutkovém divadle v nečekané chvíli vykouknout zpoza rohu a překvapit tak svého nového majitele. Jejich výroba je tím nejjednodušším DIY (že už bych konečně vyměnila tahle tři moderní písmenka za české „Udělej si sám“?) a troufám si říct, že si u toho odpočinete stejně jako já.
Hezky se bavte a pak si užijte radostně překvapené pohledy svých drahých poloviček, dětí nebo přátel.
♥ PS: ještě jsem vám chtěla moc poděkovat. Jste tak úžasní, milí a vtipní čtenáři, až si někdy říkám, jestli se mi to jenom nezdá. Pokud ano, tak je to jeden z nejhezčích snů, jaké může blogové děvče mít. ;-)

Když mám opravdu hodně práce a jsem ve stresu, pomáhá mi ve chvilce času vyrábění jednoduchých maličkostí pro lidi, které mám ráda. Vždycky si s nimi skvěle vyčistím hlavu. Odreagování par excellence. Lištička na špejli je moje nejčerstvější obrázková fešanda.

Čtvrtka, lepenka, černý fix, barvičky, nůžky, špejle a trocha té fantazie...nic víc netřeba.

Vždycky, když něco maluju, stříhám nebo lepím, je okolo mě neuvěřitelná spousta barevného (a inspirujícího?) chaosu.

Káva je vypitá, lištička vyrobená a můj (samozřejmě chytrý) telefon ukazuje 10:35. Zdá se, že je na čase trošku zvážnět a jít něco dělat. Ale vážnost mi nevydrží dlouho - maximálně do soboty, kdy se tu zase uvidíme.
Vivi podpis

61 komentářů:

  1. Hello from Spain: great idea. Beautiful creations. Keep in touch

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Vám všem za nejsuperbezvadnější komentáře. ♥♥♥

      Vymazat
  2. Měla jsem co dělat,abych svého lišáka udržela na uzdě.Je znát,že jaro už je tu(asi se mu zapalují lýtka a já myslela,že plane láskou pro mě:-D).Vivinko,já myslím,že Ty by jsi měla napsat a ilustrovat nějakou knížku...pro dospělé děti.Já jsem si teď nedávno četla Malého prince,moudra z něj lze čerpat po celý život(dokázal mě dojmout až k slzám).Jsi opravdu duší stále tam,kde,kdyby se každý dokázal odpoutat od svého nynějšího já a našel v sobě toho zvídavého drobka,by měl každý být a bylo by to fajn.Já jako malá jsem byla Střihoruký Edward a malování (ač to byla hrůza)bylo moje...Jak moje maminka viděla v ruce tužky a nůžky,věděla,že je zle:-D Dneska na to vzpomínáme se smíchem,ale tenkrát to bylo skoro na vařechu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já s Betty souhlasím! Ta knížka vůbec není špatný nápad. Každý tvůj článek hltám, protože ta kouzelná slovíčka mi dokáží vždy vyčarovat úsměv na rtech, i když je nejhůř. :) Klidně by to mohly být příběhy prokládané takovýmito nápady a obrázky. Já bych si "pochutnala"! :)

      Krásný sluníčkový den
      Runa

      Vymazat
    2. Jste zlatoušci. Knížka už je celá napsaná i ilustrovaná, i když zatím jen v mojí hlavě. A jsem ráda, že bude mít jednou, až nabyde hmotnou podobu, své první čtenáře mezi vámi :-D.

      Vymazat
    3. Anonymní20:19

      Paráda, už se na to těším a s knížkou budu každý večer usínat :)
      Pozdravy posílá Pavla S.

      Vymazat
    4. Jééé to by byla nádhera :) takovou knížku bych mohla číst a prohlížet si pořád dokola ♥

      Vymazat
  3. Tak tyhle špejlíky moc rád vyrábí můj pětiletý syn. Je to jediné, co je ochotný vyrobit. A tak nám květináče zdobí aktuálně stále různobarevná vajíčka a z různých roků na nás vykukují nejroztodivnější postavičky - většinou piráti a vojáci :-).
    Už se těším na sobotu!

    OdpovědětVymazat
  4. Něco podobného bych chtěla vyrobit dcerce, tak jednoduché a přitom hravé a roztomilé :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Vivi, ty si uzasna, mila a vtipna!!! My te nemit, co bysme delali?

    OdpovědětVymazat
  6. Anonymní8:11

    Nikdo si neumí hrát tak jako ty.Všichni mají zamračené obličeje a bojí se udělat něco,co "nepřísluší jejich dospěláctví".Ale ty se nebojíš a naučila jsi mě radovat se z maličkostí a dělat plno krásných a milých věcí. I love you.:***
    Krásný den Míša :)

    OdpovědětVymazat
  7. Úžasná, milá a vtipná jsi ty, Skvělá Vivi. Tyto postavičky vyrábíme na Velikonoce jako velikonoční skřítky, kteří nechávají na zahradě nějakou drobnost. Na každém "stanovišti" je vždy jeden zapíchnut (špejle do hlíny, ne ten skřítek). Asi vyrobím i jinou postavičku. Díky za připomenutí.

    OdpovědětVymazat
  8. Jé to je strašně pěkné, tohle bych mohla udělat své neteřince :)
    Na mém blogu probíhá GA, jestli budeš chtít můžeš se zúčastnit, budu jedině ráda :) http://nikol-kach.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  9. Jé, a já zrovna nemám doma vůbec žádnou špejli! No to budu muset napravit... :)
    Jinak taky souhlasím s tím, že bys měla napsat knížku... Protože by byla skvělá, originální a pozitivní jako Ty. ;)

    OdpovědětVymazat
  10. Ten lišák je moc roztomilý. Jako malá jsem tyhle figurky na špejli milovala :D

    OdpovědětVymazat
  11. takový telefon "vajíčko" jsem taky kdysi měla :)

    OdpovědětVymazat
  12. Anonymní9:49

    Krásnou lištičku sis vyrobila :) Tak se budu těšit na sobotu a další článek :)

    OdpovědětVymazat
  13. Vivi, to jsou super nápady. Dlouho jsem tyhle potvůrky na špejli nevyráběla a asi si po hodně dlouhé době něco vyrobím. :)
    Ty si prostě umíš vyhrát. :)
    Jinak můj telefon je "chytrý" jako ten tvůj (a je i částečně růžový):), bohužel ho budu muset vyměnit, protože začíná odcháze do věčných lovišť....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Verunko, můj chytrý phone taky pomalu začíná pokukovat po věčných lovištích, ale zatím se drží zuby nehty. Občas mi ukazuje trošku jiný čas (já mám pak pocit, že všechno stíhám), občas mě nevzbudí (a já můžu dál spát) a někdy mi přerušuje pracovní hovory (a já nemusím tolik makat) ;-), takže ho jen tak nevyměním, je to drahoušek (a ty taky).

      Vymazat
  14. Anonymní9:59

    Ahoj Vivinko,

    máš úžasný talent. A jsem v tuto chvíli 3. zájemce o tvou knihu včetně ilustrací ;) A ještě i s podpisem autorky ju? <3

    El

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá El, podpis ti můžu dát hned, ale na knížku si ještě budeš muset počkat :-D. Ale děkuju, je to moooc milé.

      Vymazat
  15. Máš tie najkrajšie fixky, ružové pásky a I.can.do.it(ha ha)-lístočky:)) A lišák s darčekmi za chrbtom? Je úžasný ako ty!;) A vyzerá, akoby ti z kabelky vyjedol všetky oranžové pomaranče:-)
    K nápadu (prosbe) o Vivi knižku sa musím jedine pridať♥. Ale prosím prosím, necháš nás v tej knižke vystupovať?:D Ja chcem byť zajko. Alebo ježko! Alebo mi prischne ten krteček?;) Tak či onak, už vintageblog je jedna veľká, krásna kniha zázrakov, a ja v nej rada často listujem aj na stránkach, ktoré už mám prečítané a prezreté; vždy objavím nejakú úžasnosť;-) Napríklad parížskeho vrabca v baretke a pruhovanej košielke;))
    lots-of-love!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dandelijonko, ovšem - budeš v té knížce koloušek, zajaček, ježko...budeš vším, čím si přeješ. A vyhlížej pošťačisko! ;-)

      Vymazat
    2. Vyhlížíím, na špičkách pri okne nedočkavo stojíím:-)) Ale terazky o polnoci už asi nepríde...tak idem rýchlo do perín, nech je čím skôr zajtra;)*

      Vymazat
  16. Ty fixy vypadají bezvadně! :) :) roztomilé!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U mě na blogu právě probíhá giveaway, potěší mě, když se zúčastníš :) http://dullsinea.blogspot.cz/2013/04/jarni-giveaway.html

      Hezký den :)

      Vymazat
  17. jeej Vivi to je take rozkosne !! :)

    www.perlaoreneta.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  18. Jé to je roztomilý :) Když jsem byla menší, se sestřenicí jsme si vyráběly podobná "zapichovátka" a kreslily jsme na ně princezny. Pak jsme s nima hrály divadlo :))

    OdpovědětVymazat
  19. Moc povedené, Vivi :)Obdivuji tvoji krativitu

    OdpovědětVymazat
  20. Vivinka, to je milucke! *.* Ked som bola mala, aj mne vyrabala babicka (volala som ju Momi, lebo bola ako moja druha mamka) hracky na spajlicke, i vsakovake ine... To boli nadherne casy...to s tvojim tatkom mi ich pripomenulo...
    Je to strasne mila inspiracia, vdaka ti za nu :*
    i za tvoje uzasno-farebno-najhravejsie fotky plne tolkych miluckych drobnosti :) Take fotky vies len ty...♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Babička Momi - to zní jako název nějaké indiánské pohádky. Krásné, moc milé časy jsme si připomněly...to já ráda. A děkuju, zlatá jsi! :-*

      Vymazat
  21. Vypadá to krásně, dokonce i jednoduše, ale bohužel ne dost jednoduše pro mě :-) Já jsem snad jediný člověk na světě, který nikdy neměl z výtvarky jedničku (vždycky jsem se ke všemu přilepila, polila vodou na čištění štětců a tak dále :-))
    U nás doma je ten šikovný můj manžel (já mám nápad a on ho zrealizuje :D)
    Ale je to krásná maličkost Vivinko :-)

    OdpovědětVymazat
  22. Jsi krásná osoba - člověk, který rád dělá radost ostatním vyráběnými maličkostmi!!! Já miluju zapichovátka (tak jim říkám) - pravda ty moje nejsou dvouminutové, dělám je z filcu...ale každý takový dáreček vždycky potěší!!!

    OdpovědětVymazat
  23. Drahá Vivi, ne nezdá se ti to- opravdu máš milé a úžasné čtenáře, ale víš proč? Jsou přece odrazem tebe samotné! ;* Nedokážu si představit, že by mohl být někdo na tvém blogu jiný než šťastný a rozveselený. Zapichovátko s lištičkou je nej a mám chuť ho zkusit hned vyrobit, ale měla bys tu někdy ukázat krok za krokem, jak se naučit tak krásně kreslit! :) To je DIY, které si u tebe musím vyžádat! :))
    Pa pa Míša

    OdpovědětVymazat
  24. Dear Vivi♥ Your fox is utterly adorable! I bet you made your family and friends so happy with your sweetness! I won't be able to do the same, Im not very good with DIY:))) Kisses and hugs to you my friend, mwah! Love♥

    OdpovědětVymazat
  25. to je nádherný nápad:-)

    OdpovědětVymazat
  26. Také hrozně ráda vystřihuju a lepím, je to pro mě taková relaxace :).

    OdpovědětVymazat
  27. Jé Vivinko ,
    Super nápad !
    Já jsem taky strašně kreativní člověk a když mě něco napadne , třeba ve vlaku , autobuse , nebo v hodině :D tak si to zaznamenám a jak příjdu a budu mít čas hned se do toho pouštím ! Takže já pořád něco kutím ! :)
    PS : na poslední fotce jsem se musela usmát , máš stejný mobil , jaký jsem měla já , než se mi rozbil ( sám , ehm spadl mi do vany - asi se chtěl taky vykoupat :))

    gabulka-lovelygirl.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  28. nejsložitější technikou na světě mě v první třídě učil poznávat hodiny - můj táta taky! a tak hodiny doteď neumím :D
    ty fixky barevné jsou tak roztomilé <3

    OdpovědětVymazat
  29. Óóó a já mám podobnou lištičku od včerejška doma taky, heč! :) Ještě jednou děkujůůů a možná se nechám inspirovat - že bych u kávy taky něco vytvořila?

    OdpovědětVymazat
  30. Mockrát děkuji :) Botky už jsou nakoupené a fotka na blogu, tak jen doufám, že to byl šťastný výběr :D :)

    Krásné a (rozto)milé :) Tyhle postavičky na špejli jsem vždycky ráda tvořila, je to pro mě takový comeback do dětství :)

    OdpovědětVymazat
  31. Anonymní16:43

    Dneska jsi mě hrozně moc (už zase) potěšila. Krásně maluješ a je to hezoučký nápad, jak potěšit mého partnera. Ten bude koukat :)).

    OdpovědětVymazat
  32. Ta je krásná! Kéž bych měla tak šikovné ruce jako ty, vůbec neumím malovat ://.

    Těším se na sobotu♥

    OdpovědětVymazat
  33. Moc hezké :)..diy liška je vážně roztomilý dárek. Taky ráda občas vyrábím :)..včera tu byl obrázek, který jsem "portěnkovala" :).

    OdpovědětVymazat
  34. Je to moc hezký, tohle jsme dělali ve školce! Aý na to, že to teda vypadalo jinak ..:D

    OdpovědětVymazat
  35. Farebný a inšpirujúci chaos je krásny ! A líštička je tutti-frutti eňo-ňuňo Vivi ! nech žijú krásne maličkosti a drobné radosti !

    OdpovědětVymazat
  36. Anonymní23:52

    Je boží, roztomiloušek.

    OdpovědětVymazat
  37. Páni, nechám se inspirovat a taky vyrobím něco pro radost (možná jen pro svojí ;-)). Krásný víkend Vivi!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně - i na sebe musíme myslet ;-).

      Vymazat
  38. Úplně se mi zastesklo po dětství, kdy jsem vyráběla všelijaké kravinky :D. Asi si to budu muset někdy vynahradit... :D

    OdpovědětVymazat
  39. Tohle já vážně úžasné. Akorát tohle dvouminutové DIY by mě zabralo tak hodinu...holt nemám tak šikovné ručičky. :)

    Style Without Limits

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že se podceňuješ, milá Luci ;-).

      Vymazat
  40. Když já takovouhle hezkou lišku nikdy nenakreslim:/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sázka, že nakreslíš ještě mnohem hezčí! ;-)

      Vymazat
  41. Moc krásné !!!
    http://very-s-verryiska.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  42. Bezva DIY. Pamatuji si, že jako malá jsem milovala vyrábět tyhle věci. Díky za inspiraci a že jsi mi opět připomněla dětství. Hned si musím jít zase hrát...
    Akorát nevím jestli jsem dnešní, protože stále nemůžu přijít na chuť těm třem písmenkům DIY ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen si hrajme, milá Domi...dokud na to máme věk ;-) (i když škarohlídi by řekli, že už na to dávno věk nemáme...a já si říkám - to končí dětství v 8 letech či co?) :-D.
      Já ti rozumím - mně taky nejde DIY přes pusu, jen pomaličku a trochu neochotně se ho učím používat (je to rychlé slovo, kterému dneska už každý rozumí). Ale našemu českému "Udělej si sám" nesahá americké "DIY" ani po kotníky ;-).

      Vymazat
  43. Děkuju Vám všem za nejsuperbezvadnější komentáře. Nestíhám bohužel odpovídat na všechny jednotlivě, ale každý jsem si pozorně a s úsměvem přečetla a mám z nich (a z vás) velkou radost). ;-) Děkujů! ♥♥♥

    OdpovědětVymazat